Министерство съдейства за пускане на тока в засегнатите райони

Министерство съдейства за пускане на тока в засегнатите райони | StandartNews.com

Перник. Екипи на Министерството на енергетиката съдействат за възстановяване на електрозахранването във всички засегнати райони на страната, ситуацията е овладяна. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при посещение на областите Перник и Кюстендил.

„С изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен бяхме на място в Перник, където имаше сериозни затруднения след възникнала повреда в ТЕЦ „Република". След намесата на служители на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) аварията бе отстранена. Това, разбира се, даде възможност за по-ритмично захранване на района", обясни Петкова. Далекопровод в местността „Трите буки" в Осогово, над Кюстендил, бе повреден от паднали дървета. Министър Петкова получи уверение от екипите на ЧЕЗ, че до няколко часа аварията ще бъде отстранена.

Зам.-министър Антон Павлов посети община Вършец, където ситуацията остава усложнена. Освен скъсани далекопроводи има и счупени стълбове, което допълнително затруднява работата по отстраняване на авариите. От ЕСО са изпратили допълнителни екипи от хора, както и необходимата техника на място. Заместник-министрите Жечо Станков и Николай Николов посетиха районите Бургас и Смолян, където също се работи интензивно по възстановяване на електроснабдяването. Екипи на ЕСО оказват съдействие и при отстраняването на повреда в подстанция в Елин Пелин.

По думите на министър Петкова до вечерта електрозахранването в повечето населени места ще бъде възстановено. „Работим в добра координация с електроразпределителните дружества, за да осигурим електричество на домакинствата в засегнатите райони", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай