Министър Петкова: Одържавяването на US-централи е неприемливо

Министър Петкова: Одържавяването на US-централи е неприемливо | StandartNews.com

Идеята държавата да изкупи акциите на двете "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, е неприемлива. Тя се обсъжда в сектора, но не е одобрявана от Министерството на енергетиката. Това каза пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова по повод представената от бизнеса Пътна карта за спасяване на енергетиката.

"Българската държава, Националната електрическа компания, нямат средства да придобият тези акции", посочи Петкова и допълни, че държавата няма дял в AES Гълъбово, но чрез НЕК притежава 27% от капитала на КонтурГлобал. Припомняме, че в сряда работодателските организации КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ изпратиха съобщение до медиите за проведената на 1 октомври среща на работната група за енергийни реформи към вицепремиера Томислав Дончев.

Според съобщението е било постигнато съгласие да се търси инвеститор, с когото да се проведат преговори за изкупуване на акциите на двете американски централи. Енергийният министър днес беше категорична, че такова решение на срещата не е вземано. В представената от бизнеса пътна карта има мерки, с които правителството е съгласно - пълна либерализация на енергийния пазар, ускорена газификация и определяне на начините за подпомагане на енергийно бедни домакинства. Неприемливи обаче са решения като фалит на НЕК и одържавяване на двете централи, каза Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай