КЗК отмени обществени поръчка на ЕВН

КЗК отмени обществени поръчка на ЕВН  | StandartNews.com

София. Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на „EВН България Електроразпределение" ЕАД за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Осигуряване на достъп и използване на резервна мрежа за пренос на данни". Това съобщиха от пресцентъра на комисията.

Проучването по жалбата на „БТК" ЕАД е установило, че комисията за провеждане на процедурата е допуснала нарушение на ЗОП, като не е аргументирала решението си да приеме писмената обосновка на класирания на първо място участник „Мобилтел" ЕАД относно предложената от него цена за изпълнение на поръчката.

Ето и останалата част от писмото на КЗК по случая:

"Видно от представените в хода на производството пред КЗК доказателства, след като е установила, че предложената от „Мобилтел" ЕАД окончателна цена за изпълнение на поръчката е с повече от 20 % по-ниска от средната стойност на ценовите предложения на останалите участници, комисията правилно е изискала от участника подробна писмена обосновка за начина на образуване на ценовото му предложение. Помощният орган обаче не е изпълнил коректно задължението си да извърши преценка на обективността на посочените от участника обстоятелства, като посочи мотивите, довели до съответното заключение. Липсата на мотиви при приемане на обосновката на значително по-благоприятното ценово предложение на даден участник противоречи на принципа на прозрачност в ЗОП и се явява съществено нарушение на процедурата за избор на изпълнител.

КЗК връща обществената поръчка от етап разглеждане на окончателните ценови предложения на участниците при спазване на мотивите в решението".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай