КЗК обвини ЕРП-тата в злоупотреби с господстващо положение

КЗК обвини ЕРП-тата в злоупотреби с господстващо положение | StandartNews.com

София. КЗК предяви твърдения за нарушение от страна на дружествата от групите ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ.

Производството е образувано по самосезиране на КЗК и в последствие към него е присъединено искане за образуване на производство, подадено от независим търговец на електроенергия, предаде Нова ТВ.

През март и април 2013 г. КЗК проведе проверки на място в офисите на дружества от трите групи и иззе доказателства на хартиен и електронен носител, въз основа на които са предявени твърденията. Допълнително КЗК изиска информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени.

Твърденията за извършено нарушение са предявени на електроразпределителното, електроснабдителното и дружеството - търговец на електроенергия по свободно договорени цени от съответната Група.

Всяка една от Групите злоупотребява с господстващото си положение като прилага обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП.

Стратегията на всяка една от Групите се състои в прилагане на различни практики, с които се обменя съществена информация в Групата за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и възпрепятства процесът на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени
Според предварителната оценка на Комисията нарушението може значително да засегне търговията между държавите-членки.

На дружествата е предоставен срок от 60 дни, в рамките на който могат да представят писмени възражения по предявените твърдения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай