Кристалина Георгиева: ЕК е отворена към реализирането на ЮП

Кристалина Георгиева: ЕК е отворена към реализирането на ЮП | StandartNews.com

София. "Трябва да се сформира работна група на високо равнище, която ще се занимава много сериозно и отговорно с темата за енергийната ефективност", заяви Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешки ресурси, след като присъства на направата на символична първа копка на строежа за „Детска къща" за деца, лишени от родителска грижа, предаде "Фокус".

"Имаше среща в Брюксел на министрите от региона, които са заинтересовани от "Южен поток". Това само по себе си показва, че Европейската комисия е отворена към това този проект да се реализира. Той не е стратегически приоритет поради това, че най-важните проекти от европейска гледна точка са тези, които диверсифицират и източника, и направлението", каза тя, като  уточни, че в този смисъл източникът не е нов, но той е алтернатива за получаване на газ.

"Както знаем сега преминава през Украйна, така че в този смисъл комисията никога не е била против "Южен поток". Напротив, но иска да види проекта в контекста на това, което сега градим - енергиен съюз, един от приоритетите на новата комисия на Жан Клод юнкер, в която аз също съм член", допълни Георгиева.

"В програмата на комисията е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка. Има повече желание да се интегрират националните икономики и също така, както знаете от посещение на Бойко Борисов в Брюксел, има пълно разбиране за това, че България очаква да играе роля в тази енергийна политика, която отговаря на нашето географско положение", добави тя.

Еврокомисарят посочи, че това, което е решено, е да се подготви план за Югоизточна Европа, който да позволи в новите условия, гледайки бъдещето на енергийния съюз, да се дадат най-добри възможности за развитие. "Тук говорим не само за газ, но и за всички други форми на енергетиката в нейната цялост. Това решение е взето, по него ще се работи. Предложения, които идват от страните-членки, включително от България, имат място в един нов поглед, един нов прочит, да бъдат взети под внимание", каза още Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай