Кремъл: "Посейдон" ще минава през България

Кремъл: "Посейдон" ще минава през България | StandartNews.com

Два F-16 ескортираха самолета на Владимир Путин над Атина, днес той отива в Атон

Газопроводът по дъното на Черно море за Гърция и Италия може да премине през Турция или България. Това съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС. Той е част от делегацията на президента Владимир Путин, който днес пристигна на официално посещение в Гърция.

"Отчитайки договореностите и подписания меморандум за строителството, за доставките чрез подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути да се разглеждат варианти той да премине както през Турция, така и през България", каза Новак. По думите му въпросът доставки на газ през Румъния не се разглежда, защото тя не граничи с Гърция. Новак отбеляза, че изборът зависи от онези решения за развитие на инфраструктурата, които ще бъдат изработени и препоръчани от съответните страни, които ще участват в реализацията на проекта и са заинтересовани да получават руски газ.

"Конкретни решения няма, върви съответната работа в рамките на меморандума, събират се работни групи, обсъждат се технически въпроси", каза още Новак. Той обяви, че ЕК трябва да даде окончателни предложения, в това число за маршрутите и за развитието на инфраструктурата. Новак подчерта, че Русия е готова да доставя газ и да увеличава обемите в съответствие с преди начертаните планове за южния маршрут.

Самолетът на Путин се приземи на летището в Атина малко преди 17 ч, със закъснение от близо 1,5 ч от първоначално обявения график. Руският президент бе посрещнат от министъра на отбраната Панос Каменос. Самолетът бе ескортиран от 2 изтребителя F-16. Първо, лидерът на Русия се срещна с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, а след това и с премиера Алексис Ципрас. Очакваше се да бъдат обсъдени възможности за разширяване на двустранните икономически и търговски отношения, привличането на руски инвестиции, енергийни проекти и въпроси, свързани с гръцката приватизационна програма и др.

Днес Путин ще посети манастира "Св. Пантелеймон" в Атон, където днес пристигна руският патриарх Кирил. Твърди се, че 70 души от личната охрана на руския президент са настанени в манастира, който е затворен за обикновени посетители.

Москва удължава санкциите

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев е възложил на министрите си да подготвят проектопредложения за удължаване на наложеното от Москва ембарго върху стоки от ЕС до края на 2017 година, съобщи ТАСС. Удължаването на забраната ще позволи на руските селскостопански производители да направят дългосрочни инвестиции.

На 6 август 2014 година президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за налагане на ответни мерки на наложените от ЕС санкции заради конфликта в Украйна. През 2015 година Русия наложи санкции и на Турция заради сваления руски боен самолет над сирийско-турската граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай