Кметове на спешна среща с Бобева за газовата връзка с Гърция

Кметове на спешна среща с Бобева за газовата връзка с Гърция | StandartNews.com

Кърджали. Кмeтовете на Кърджали, Кирково и Момчилград разговаряха с вицепремиера Даниела Бобева за трасето на газовата връзка България-Гърция, което минава на територията на трите родопски общини.

Преди месец Общинските съвети на Момчилград и Кирково отказаха издаването на подробни устройствени планове /ПУП/ за газопровода. Причината е, че тръбата ще засегне имоти – ниви и пасища в землищата на доста села. От фирмата, изграждаща българо-гръцката връзка, се били ангажирали, че ще изменят трасето, съобразявайки се със собствениците на обработваеми земи, но това така и не станало. Това е и причината двата общински съвета да гласуват против.
На юлското си заседание местният парламент в Кърджали също отложи съгласуването на окончателния Подробен устройствен план – парцеларен план за елементите на техническата инфраструктура по проект за изграждане на „Междусистемна газова връзка Гърция – България", заради подадени 36 възражения от собствениците на имоти на територията на община Кърджали. 18 от тях са против трасето да засяга имотите им, 15 настояват обезщетението да бъде по пазарни цени, един иска намалена сервитутна зона и двама- замяна на засегнатите им имоти с общински. Засегнати са 648 имота с обща площ от 905 дка, като близо 30 на сто са собственост на държавата, общината и обществени организации. В тази връзка общинските съветници в Кърджали определиха контактна група, която да проведе среща с ресорния министър на МРР и обсъди подадените възражения.

„С вицепремиера Даниела Бобева обсъдихме всички възможности за удовлетворяване исканията на засегнатите лица. По наше предложение в края на тази седмица ще се състои нова среща, на която ще присъстват общински съветници и собственици на имоти, направили възражения", обясни кметът на Кърджали Хасан Азис. Той и неговите колеги кметовете на Момчилград Акиф Якиф и на Кирково Сали Рамадан са изразили позиция пред вицепремиера Даниела Бобева, че изграждането на газопровода е от стратегическо значение за населението в пограничните райони и че проектът трябва да се реализира.

Още през 2009 г. строителството на междусистемната газова връзка България - Гърция в района на ГКПП "Маказа-Нимфея" е залегнало като национален приоритет. Дължината на трасето на българска територия е 170 км, а предварителният бюджет е за около 230 млн. евро. Преносният газопровод ще свърже газопроводната система на Гърция, в близост до град Комотини, с националната преносна газопроводна система на България при с.Загоре, южно от град Стара Загора. Разработката обхваща терени извън границите на урбанизираните територии на три области - Кърджали, Хасково и Стара Загора. Плановете предвиждаха газопроводът да бъде готов до края на 2014-та, а строителството му още не е започнало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай