КЕВР постави под лупа за офшорки енергийните фирми

КЕВР постави под лупа за офшорки енергийните фирми | StandartNews.com

Регулаторът няма капацитет и ще поиска помощ от финансовото разузнаване

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще започне проверка на собствеността на енергийни компании за наличие на офшорки в тях. Това стана след сигнал на депутати от парламентарната комисия, която следи дейността на енергийния регулатор. Въз основа на сигнала председателят на КЕВР Иван Иванов веднага нареди на своите експерти да извършат проверки на собствеността на всички енергийни дружества у нас. Ограничение има единствено по отношение на ВЕИ централите, където под лупа ще бъдат поставени само производителите на зелена енергия с мощност от над 1,5 мегавата.
Като повод за проверката послужи съобщението на председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че по негова информация действителният собственик на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е офшорна компания, регистрирана на Каймановите острови.

Според чл. 3, т. 14 от Закона за офшорките на тези компании се забранява участие в процедура по издаване на лиценз по Закона за енергетиката. Законът влезе в сила на 1 януари 2014 г., като даде 6-весечен срок на компаниите да изпълнят неговите изисквания. Според Валери Симеонов това означава, че до края на юни 2014 г. офшорката е трябвало да излезе от собствеността на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", но не го е направила. Това дава законово основание за отнемане на лиценза на дружеството, коментира Валери Симеонов.

Според депутата от "Атака" Магдалена Ташева в "същата графа" попадат още и куп ВЕИ-та, а също и топлофикационни дружества.

Всяка компания, независимо къде е регистрирана, на територията на България трябва да спазва българските закони. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов пред депутатите от парламентарната комисия. Той изказа опасения, че КЕВР няма необходимия капацитет да извърши проверката на собствеността на енергийните дружества и затова може да се наложи да се обърне към финансовото разузнаване за оказване на помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай