КЕВР: Парното няма да поскъпне

КЕВР: Парното няма да поскъпне | StandartNews.com

Не очаквам промяна на цената на парното преди зимния сезон, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. На този етап "Булгаргаз" предлага минимално повишение на цената на газа от 1 октомври - с 3,4%, което няма да доведе до съществено изменение на цената, поясни той. Припомняме, че на 10 август "Булгаргаз" внесе предложение за увеличаване на цената на синьото гориво за последното тримесечие на годината с 9,55 лв. - от 281,08 на 290,63 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.

Предстоящото поскъпване се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ през IV-то тримесечие на годината и промяната на курса на лева към щатския долар, обясниха от компанията. Окончателното предложение на "Булгаргаз" за утвърждаване цената на природния газ за IV-то тримесечие на годината трябва да бъде внесено в КЕВР на 10 септември.

България и Гърция не са конкуренти по отношение на идеята за изграждане на газов хъб в региона, коментира още председателят на КЕВР. Газопреносната ни мрежа е една от най-добре развитите в Югоизточна Европа, каза Иван Иванов и допълни, че поради това България има предимство пред другите държави в региона за изграждането на газов хъб. Гърция обаче също активно преговаря за привличане на газ от различни източници, включитилно и от Русия чрез "Турски поток", допълни Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай