КЕВР няма притеснения за сделката за ЧЕЗ

КЕВР няма притеснения за сделката за ЧЕЗ | StandartNews.com

Нямам притеснения за енергийната независимост на страната и качеството на обслужването, каза във Велико Търново по повод продажбата на ЧЕЗ шефът на енергийния регулатор Иван Иванов. Той отново заяви, че сделката за активите на чешкото дружество у нас няма отношение към цената на тока.

"В последните 3 години КЕВР много силно дисциплинира работата на енергийните дружества. Поради техни нарушения ние сме наложили общо глоби за 13 милиона лв.М.г. за първи път този състав на регулатора направи проверка на извършените инвестиции, сравнени с прогнозно заявените. Оказа се, че инвестициите са изпълнени само в рамките 65-70% и съответно ние санкционирахме и трите оператора на разпределителни мрежи", обясни той. Такава проверка ще бъде направена и тази година.

„Освен това от 1 юли КЕВР ще въведе закупуване на енергията за технологични загуби директно от българската енергийна борса. По такъв начин ще паднат всякакви спекулации, че дружествата купуват по-големи количества и в последствие част от тази енергия се предлага на свободни цени. Сега ще купуват по пазарни цени", допълни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай