Кандидатстваме за интерконектора България-Гърция по "План Юнкер"

Кандидатстваме за интерконектора България-Гърция по "План Юнкер" | StandartNews.com

В дискусията на "Стандарт" и КРИБ: България е готова с още 4 проекта

България е покрила всички критерии за кандидатстване и финансиране на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка между Комотини и Стара Загора по Плана Юнкер. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на Десетата национална дискусия "ДА! На българската икономика", инициирана от в. "Стандарт" и КРИБ, която се провежда в хотел "Маринела" в София.

Девет компании вече са резервирали капацитет за интерконектора България- Гърция с общ обем 4,380 млрд. куб. м . природен газ още през месец април тази година, обясни министър Петкова. И още: "През втората половина на юни ще стартира и втората фаза на тестовете за изграждането на интерконектора България - Гърция, която ще приключи през септември. Ако и тази фаза приключи успешно, българската енергетика ще разчита много за финансиране на интерконектора по "Плана Юнкер"".

"До момента за изграждането на интерконектора е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро, докато общата стойност на проекта е 220 млн. евро, каза още министър Теменужка Петкова.

Енергийният министър отбеляза още, че България участва и с още 4 проекта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) на обща стойност 245 млн. евро за финансиране по "Плана Юнкер".

В отговор на въпрос от страна на бизнеса за цената на зелената енергия Петкова посочи:"Наредбата за намаляване на тежестта на цената на електроенергията от възобновяеми източници върху индустрия очаква нотификация от Брюксел, която много се надявам да бъде получена до вземането на ценовото решение от КЕВР за новия регулаторен период".

Очаквайте подробности!

Следете дискусията на живо по Канал 3 и радио К2, както и в социалните мрежи и на www.standartnews.com с хаштаговете:

#ДаНабългарскатаикономика

#ПланЮнкер

#КристалинаГеоргиева

#Стандарт

#ХотелМаринела

#КРИБ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай