Иран потвърди интереса си към оборудването от "Белене"

Иран потвърди интереса си към оборудването от "Белене" | StandartNews.com

Иранските власти разглеждат офертата за закупуване на оборудване от несъстоялата се АЕЦ „Белене". Това стана ясно от изказване на началника на Организацията за атомна енергетика на ислямската република Али Акбар Салехи пред частната агенция „Мехр", съобщава бТВ.

Българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, беше в Техеран, за да договори вариант за препродажба на оборудването за АЕЦ „Белене". След арбитраж то трябваше задължително да бъде закупено от България за над 1 млрд. лв.

Сега Салехи отхвърли информациите, че Иран ще купува „използвани" български реактори, за да ги използва в строящата се АЕЦ „Бушер". „България имаше договор с „Росатом" за изграждането на два реактора, но прекрати проекта по финансови причини. Българските представители сега искат да продадат неизползваното оборудване на добра цена и ние разглеждаме офертата", посочи той.

Изгражданата с руска помощ АЕЦ „Бушер" трябва да заработи възможно най-скоро. Сред другите приоритетни проекти са изграждането на т.нар „атомна болница" и голяма сделка за продажба на тежка вода в Русия, обясни още Салехи. 

Страната ни да се включи в нов транспортен коридор от Персийския залив до Черно море, който да свързва Иран, Армения, Грузия и България, бе една от ключовите теми на разговор на премиера Бойко Борисов в Техеран. Повече четет ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай