Индустрията ще плати скока на газа

Цените на енергията трябва да се определят от пазара, а не от някой, седящ в кабинет

Индустрията ще плати  скока на газа | StandartNews.com

Константин Стаменов е председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/. В интервй пред "Стандарт" той коментира решението на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да вдигне с близо 30% цената на природния газ от 1 април.

- Господин Стаменов,  през миналата седмица стана ясно, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага природният газ да поскъпне с близо 30% от април. Това е записано в доклад на ведомството, който ще бъде обсъждан на 28 март. Кои ще са секторите, които ще пострадат най-много от такова решение?
- Химическата промишленост, стъкларската индустрия, металургията се секторите, които ще пострадат най-много. Не може да се каже какви точно ще са техните загуби, защото всичко е много индивидуално и динамично. Зависи кой на какви цени продава съответната продукция - в момента в подем ли е, в какъв обем са сключените договори от по-рано и на предишни ценови нива. Няма как в този момент да се сметне каквото и да било. Зависи също и от следващите поръчки какви ще са продажбите, дали ще има свиване или подем.
Такава промяна в цената на газа е шокова. Преди 2-3 седмици имаше подобен анонс, но не знаехме дали ще има резерви за по-умерено увеличение. Със сигурност знаем, че

през първото тримесечие имаше отложено поскъпване

Тогава поисканото поскъпване беше над 10%, а одобреното от КЕВР поскъпване беше под 5%. Това отлагане сега идва като бумеранг и няма как пак да се отложи. И съответно, поскъпването сега ще отразява и неслучилото се поскъпване през първото тримесечие. Един вид сега ще платим и лихвите за забава. Още нещо за забавата и неплатената сума. В първото тримесечие клиентите са едни – топлофикации и индустрия. Второто тримесечие топлофикациите консумират по-малко и отложената сума ще се плати предимно от индустрията. Терминът за това е кръстосано субсидиране - когато една категория клиенти споделят по-голяма част от сметката на друга категория клиенти. Тук ще ме опонират, че е в незначителен размер, но за мен няма „малко" или „много".
Това е ужасната картина, докато няма пазар на природен газ в конкуренция и с повече доставчици, повече тръби. Затова ние настояваме час по-скоро да се либерализира пазарът. Трябва да има повече доставчици, повече тръби, за да има алтернативи и да можем да договаряме, а не административно да се определя цената на природния газ. Единствено свободен пазар и конкуренция ще определи пазарно цената и няма да има оплаквания. Отстъствието на пазар е в ущърб на икономиката. Цената на енергията в някои производства е ключов фактор, в торовите заводи тя е суровина. Не е редно тази цена да се влияе административно и да е обвързана само с петролни деривати.

Цената трябва да зависи единствено от търсенето и предлагането

Да има гъвкавост в договрите за доставка. Да има конкуренция.
- Възможно ли е това да предизвика поскъпване на тока, парното и топлата вода?
- Да, възможно е. Цената на природния газ влияе на цените на продуктите на топлофикационните дружества, които са на газ. Те произвеждат два продукта - топлина и електроенергия.

Със сигурност ще има поскъпване на парното и топлата вода

Също КЕВР ще трябва да промени цената, по която им се изкупува електроенергията. Както знаете, електроенергията им се плаща по преференциални цени, които се определят от комисията. Тази електроенергия по закон се продава на НЕК – обществен доставчик. И от това, че ще се промени цената, по която НЕК им изкупува електроенергията като високоефективно комбинирано производство, ще трябва да се промени и цената на "Задължение към обществото" (ЗкО). ЗкО е фиксираната компонента в крайната цена на електроенергията за всички потребители. Това, за което ние ще настояваме пред КЕВР, е да се търсят резерви, така че да не променят цената на "Задължение към обществото".
- Предложението на "Булгаргаз" за увеличение на цената се обосновава с това, че цената на природния газ зависи от тенденцията за трайно покачване на цените на петрола и алтернативните горива, както и с високите нива на курса на щатския долар. Действително такива ли са причините, които налагат поскъпване на природния газ?
- Причните в конкретния случай са две. Едната е поскъпване на петрола и ценообразуващите елементи на природния газ. Втората е отложеното поскъпване от първо тримесечие - за да бъде то компенсирано. А мотивите на КЕВР за отлагане бяха да не се променя цената на топлинната енергия в средата на отоплителния сезон. Пак се сблъскваме с проблема, че заради някакви други обстоятелства, извън нас, индустрията сега трябва да плати по-голямо поскъпване. Трябваше да стане плавно, с малко поскъпване в първото тримесечие, а не с това шоково поскъпване от 30%.
- Плавно поскъпване на тока в следващите две години препоръчва на страната ни Световната банка. Притеснително ли е това за бизнеса?
- Не може да вървим в две самоизключващи се хипотези. Както индустрията, икономиката на страната работи при пазарни условия, така и енергетиката трябва да заработи на пазарни условия. Това означава не някой, независимо кой, да казва, че цената на тока трябва да поскъпне или трябва да намалее. Цената на тока трябва да се определя от пазара. Ако има търсене, ще се вдига, като няма търсене и има голямо предлагане, ще пада. Това е пазарът. Ако ви кажат, че сметката ви за мобилния телефон е 20 лв., знаете, че цената на телефонията е пазарно определена и не се ядосвате на някой, седящ в кабинет, че е казал да поскъпва или да поевтинява цената. При мобилните услуги има жестока конкуренция.

Нашите стоки се продават предимно за износ и също при жестока конкуренция

както навън, така и в България. Затова ние настояваме да се либерализира пазарът на електроенергия, на природен газ. И не някой, седящ някъде, да решава, че трябва да прави едно или друго с цената. Пазарът трябва да е този, който решава. Няма за момента измислен по-справедлив механизъм от пазарно управление на цената. Как така Световната банка ще каже: "в краен случай, да вдигат цената на тока"? Това е най-мързеливото решение. Не са потърсени никакви резерви, изведнъж някой някъде сяда и казва - "Ако друго не може, може да се вдигне цената на тока". Това е несериозно и не е професионално.
- На какви проблеми в сектор енергетика със сигурност трябва да обърне внимание новият парламент, когато бъде съставен?
- Трябва да работят с всички сили да се либерализира пазарът на електроенергия, да се довърши либерализацията там. И с всички сили да се ускори либерализацията на пазара на природен газ. Това е интересът на потребителите. Да не забравяме, че природният газ е най-щадящото екологията гориво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай