Индустрията: Пазарна цена за тока на US централите (ОБЗОР)

Индустрията: Пазарна цена за тока на US централите (ОБЗОР)  | StandartNews.com

Даваме 333 млн. лв. годишно като пазарна помощ, плащанията да се задържат

Да се задържат като обезпечителна мярка плащанията над пазарната цена на тока, произведен от американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", поискаха четирите работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Ръководствата им се срещнаха вчера с председателя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, за да получат информация докъде е стигнала тяхната жалба за неправомерна държавна помощ към двете централи. Индустриалците сезираха Еврокомисията преди месец за дългосрочните договори с двата ТЕЦ-а за изкупуване на електроенергията им на завишени цени.

"Подобни казуси вече са решени в полза на други държави членки като Полша и Унгария. Процедурите на ЕК обаче са много тромави и не е ясно кога ще има решение", обясни пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев. "Няма такива директиви, които да позволяват държавата да оказва помощ за централи, базирани на въглища. Подобно подпомагане е за възобновяеми източници на електроенергия и за когенерации", заяви още Велев. Той посочи, че когато се постанови неправомерна и недопустима държавна помощ, платените над пазарната цена суми ще трябва да се връщат. Затова индустриалците предлагат тази разлика да бъде задържана като обезпечителна мярка до произнасяне на Еврокомисията. Става дума за около 333 млн. лв. годишно.

По повод предложенията на работодателските организации за реформа в енергийния сектор председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира, че никой не иска национализиране или спиране на работата на американските централи. "Те са нужни за енергийната система на страната и неслучайно са на това място, където са лигнитните въглища. Въпросът е, че ние продаваме нашата продукция на свободния пазар, клиентите избират откъде да купят и няма никакви преференциални цени за нас. Така че не е нормално да купуваме на завишени цени над пазарните нашите суровини", допълни Домусчиев. Предложението на работодателските организации е държавата да търси друг инвеститор, който да изкупи акциите на американците и така да се прекрати клаузата за преференциално изкупуване на електроенергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай