Големи банкови гаранции за търговците на ток

Големи банкови гаранции за търговците на ток | StandartNews.com

Всички търговци на ток ще трябва да плащат банкова гаранция или депозит в размер на 150% от месечната стойност на таксата "задължения към обществото". Това съобщи Делян Добрев, председател на парламентарната енергийна комисия, по време на енергийния форум "Преход от дългосрочни договори и преференциални цени към либерализиран пазар", организиран от сп. "Ютилитис". Нововъведението ще е мярка срещу нелоялните търговци, които събират таксата, но не я внасят в НЕК. Така компанията натрупва десетки милиони несъбираеми вземания, тъй като тези търговци нямат други активи, освен офис оборудване, обясни Добрев.

Бъдещата банкова гаранция или депозит за търговците ще е само една от няколкото основни промени в Закона за енергетиката (ЗЕ), предлагани от депутати от ГЕРБ.

Средствата, събирани от добавката "задължения към обществото", ще бъдат преместени от НЕК във Фонда "Сигурност на електроенерийната система" (ФСЕС), добави Добрев. Самият ФСЕС пък ще превежда на НЕК само тази част от събраните от таксата средства, която по преценка на КЕВР е необходима за компенсиране на производителите на енергия от ВЕИ и високоефективното комбинирано производство с мощност до 4 МВт, както и на двете американски централи в "Марица изток" до изтичане на сключените с тях дългосрочни договори.

Друга промяна в ЗЕ е самите производители на енергия от ВЕИ и на високоефективна комбинирана енергия с мощност над 4 МВт да излязат на свободния пазар. Технологичните загуби на ЕРП-ата също да бъдат търгувани на свободния пазар, е друга промяна в ЗЕ, предлагана от група депутати от ГЕРБ.

Не бързаме с промените в закона и дори мислим да направим нещо като обществено обсъждане, въпреки че това противоречи на правилата на Народното събрание, обясни Делян Добрев. Той допълни, че от страна на Обединени патриоти е внесен още един законопроект за изменение на ЗЕ. Добре е двата проекта да бъдат обединени между първо и второ четене, коментира Добрев. Той изказа мнение, че поради малкото време измененията за либерализирането на пазара може и да не влязат в сила от 1 юли. За същото, поради липса на готовност, настояха и всички производители и търговци на електроенергия. "Ние сме против по-нататъшното отлагане, тъй като очакваме тази либерализация вече 14 г.", контрира Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Приемането на промените в ЗЕ е задължително, тъй като с тях у нас се прилага Регламентът на ЕС 1227/2011 за интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай