"Газпром" продава дела си в "Овергаз Инк."

"Газпром" продава дела си в "Овергаз Инк." | StandartNews.com

"Газпром" продава 50-процентния си дял в регистрираната у нас съвместна газова компания "Овергаз Инк." Това съобщи руската агенция "Интерфакс", като се позова на осведомен източник. Става дума за 49 510 акции, собственост на дъщерното дружество "Газпром експорт" и 490 акции на компанията майка "Газпром". Департаментът по управление на собствеността и корпоративните въпроси е наредил да се определи пазарната стойност на акциите, като приходите от продажбата им дори вече били включени във финансовия план на "Газпром" за тази година.

"Овергаз Инк." беше създадена на паритетен принцип от "Газпром" и българския бизнесмен Сашо Дончев, като известно време беше и част от родната корпорация "Мултигруп". Дълги години "Овергаз Инк." беше посредник при доставките за България на определени количества природен газ, като с приходите от това газифицира голям брой селища у нас.

В последния работен ден на миналата година "Газпром експорт" информира ръководството на "Овергаз Инк." че от 1 януари 2016 г. спира доставките на газ за компанията, което пряко засегна 59 000 абонати у нас. Благодарение на спешните решения на кабинета "Борисов" кризата бързо беше решена. По-късно "Овергаз Инк." заведе в Международния арбитраж в Париж иск срещу "Газпром" за неизпълнение на договорни отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай