14:05 ч.

29.09.17

2 мин.

0

1

0

Газът падна с 7,29%, но само с 4% за топлофикациите

от редактор |

Газът падна с 7,29%, но само с 4% за топлофикациите

Цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. ще бъде в размер на 343,22 лв./1000 куб. м. или 32.26 лв. на MWh, без ДДС и акциз - по този начин общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Това каза по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от "Фокус".


Според него цената на природния газ за следващите три месеца ще бъде със 7,29% по-ниска от тази през юли, август и септември. Това прави намаление в размер на 26,99 лв./1000 куб. м. или 2,60 лв. на MWh.


От 1 октомври 2017 г. когато започва новата европейска газова година, влизат в сила две съществени изменения, които интересуват всички крайни потребители. Първо, че в цената, която те плащат, се съдържат цената на природния глас и цената на мрежовите услуги. В същото време влиза в сила новият европейски входно-изходен модел за пренос през преносната мрежа. При неговото прилагане, ако се използва твърд годишен капацитет – постоянно потребление на природен газ от краен клиент, ще има намаление на мрежовите услуги през газопроводната мрежа. А за тези потребители, които имат сезонно потребление, различаващо се през различните сезони каквито са топлофикациите – при тях промяната в цената на мрежовите услуги ще бъде с повишение от 2,5 до 3%. По този начин сумарният ефект върху българските топлофикации ще бъде общо понижение с до 4%, каза той.


Моделът е изцяло съобразен с европейските изисквания и с прилагането на европейските регламенти, продължи Иванов.
"Цената на суровия петрол се повиши през последните 20 дни и в момента е в порядъка на 57 долара за барел. Това е значително повече от цената от около 50 долара, каквато беше преди няколко месеца. Това е свързано с природните катаклизми, които доведоха до проблеми в Мексиканския залив. Има напрежение и около проведения референдум в северната част на Ирак и заплахата, че ще се спре износа на иракски газ и петрол. Не мога да се ангажирам с категорична прогноза, но се надявам че ще има балансирано движение на цените,а не сериозно повишение. За момента няма основание българските потребители на топлинна енергия да се плашат, че ще трябва да плащат повече“, каза Иванов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Любопитен · 14:31 · 29.09.2017
Драги "стандартци", бихте ли си оправили менюто, защото не може нищо да се избере - все излиза рекламата на ОББ? Или имате такава договорка с банката?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент