Гърция кани Русия да вади нефт от шелфа й

Гърция кани Русия да вади нефт от шелфа й | StandartNews.com

Гърция покани Русия да участва в разработването на нефтени и газови находища по гръцкия шелф. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за "Ди Велт". Това стана малко преди посещението на шефа на "Газпром" Алексей Милер в Атина, където той разговаря с премиера Алексис Ципрас.

"Енергийният министър на Гърция Панайотис Лафазанис предлага Русия да участва в разработването на нефтени и газови находища на шелфа. Ще разгледаме тези възможности", заяви Новак. Вчера шефът на "Газпром" Алексей Милер беше в Атина и обсъжда с Алексис Ципрас и с енергийния министър "настоящите енергийни въпроси, които са обект на интерес".

По време на посещението си в Москва в началото на месеца Ципрас изрази желанието си Гърция да участва в проекта за газопровод "Турски поток". Според анонимни източници на Ройтерс в Атина се обсъждат именно подробности около мащабния газов проект, който е алтернатива на провалилия се "Южен поток". В края на миналата седмица "Шпигел" публикува информация, според която се очаква Гърция и Русия да подпишат енергийно споразумение за "Турски поток", благодарение на което властите в Атина ще получат между и 3 и 5 милиарда евро.

Брюксел с процедура срещу "Газпром"

Очаква се днес ЕК да започне процедура срещу руския концерн "Газпром" за възпрепятстване на конкуренцията, предаде АФП. Агенцията се позова на няколко източника, според които ЕК ще изпрати на руската компания "Изложение на възраженията". Еврокомисията обаче отказа официално да коментира тази информация.

Възраженията са във връзка със започнало още през 2012 г. разследване на ЕК по подозрение, че руската компания е възпрепятствала преноса на газ между европейските страни и диверсификацията на газовите доставки, като същевременно е налагала несправедливи цени. Смята се, че тези практики са в ущърб на Литва, Естония, България, Чехия, Унгария, Латвия, Словакия и Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай