Форсират работата по газовата връзка с Гърция

Форсират работата по газовата връзка с Гърция | StandartNews.com

България и Гърция ще работят за ускоряване на дейностите по завършване на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка между двете страни. Това бе потвърдено по време на среща на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Йоргос Статакис. Министър Петкова е на работно посещение в Атина, в рамките на водената от президента на България г-н Румен Радев делегация.

Основна тема по време на разговора между енергийните министри на България и Гърция бе развитието на проекта за изграждане на газовата връзка Гърция-България. Ще бъдат положени всички усилия за успешното завършване на проекта, тъй като той е стратегически за ЕС и е неразделна част от Южния газов коридор.

Министрите Петкова и Статакис бяха категорични, че ще фокусират усилията си върху процедурите за избор на изпълнител на строителството, разрешения за строеж и всички необходими документи на територията и на двете страни. По отношение на финансирането на проекта министър Петкова обясни, че, освен полученото финансиране от Европейската комисия в размер на 45 млн. евро, в няколко последователни бюджетни години българското правителство потвърждава държавна гаранция в размер на 110 млн. евро. "В момента финализираме процеса за получаване на допълнително финансиране в размер на 35 млн. евро за проекта по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", ще разчитаме на европейската солидарност", подчерта тя.

Поставен бе въпросът за получаване на допълнително грантово финансиране за проекта от гръцка оперативна програма. Министър Петкова подчерта пред министър Статакис, че интерконекторът Гърция-България е от стратегическо значение за нас, тъй като той ще осигури доставката на природен газ от Южния газов коридор и от бъдещия терминал за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис и други. Kъм момента с партньорите ни от Азербайджан имаме сключен договор за доставка на 1 млрд. куб.м./год. природен газ за България от втората фаза на находището "Шах Дениз", които ще се доставят през IGB от 2020 г.

Обсъдена бе и подкрепата на българското и гръцкото правителство за реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция. Българският енергиен холдинг проучва възможността за присъединяване към него. По покана на министър Петкова двамата ще продължат разговорите по проекта през месец юли в София.

"Както в сферата на природния газ, така и в електроенергийния сектор, двустранните отношения между България и Гърция се развиват с ускорени темпове през последните години. Уверена съм, че както проектът за междусистемна газова връзка, така и този за изграждане на въздушна линия между подстанциите "Марица изток" и "Неа Санта" ще се реализират успешно", каза Петкова по време на срещата със Статакис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай