Енергийният министър Петкова проверява ЕРП-та преди зимата

Енергийният министър Петкова проверява ЕРП-та преди зимата | StandartNews.com

Проверка на готовността на ЧЕЗ за работа в зимни условия направи в Кюстендил енергийният министър Теменужка Петкова с екип от министерството.

"Проверяваме трите ЕРП-та и Електроенергийния системен оператор в цялата стана. Всички помним големите снегове и проблемите, които предизвикаха в началото на месец март през тази година. Без електрозахранване тогава останаха повече от 270 хиляди български граждани. Ние извлякохме своите поуки, направили сме своя анализ и това, което сме възприели като политика е да се действа не постфактум, а превантивно", каза министър Петкова на срещата в Кюстендил, на която присъстваха и областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, зам.-министър Николай Николов, изпълнителният директор на ЧЕЗ за България Петър Докладал. Министър Петкова бе категорична, че диалогът и координацията между изпълнителната, местната власт и ЕРП-та ще продължи.

От ЧЕЗ запознаха министър Петкова с извършената профилактика на съоръженията от електроразпределителната мрежа. Само в Кюстендилска област за първите седем месеца от годината компанията е инвестирала 348 хиляди лева. Създадена е необходимата организация за посрещане на зимата и е направено всичко възможно с ресурса, с който разполагаме,увери Петър Докладал и съобщи, че за зимния сезон са осигурени 400 професионално обучени екипа, които ще бъдат в постоянна готовност за реакция и са оборудвани със специална техника и превозни средства за работа при тежки условия.

През следващата седмица предстои обнародването на наредба, която съдържа промени по отношение на сервитутите на енергийните обекти. "Промените са вече факт и дават възможност на енергийните предприятия, по тяхна инициатива и преценка, да искат промени в отстоянията по отношение на сервитутите, за да не се получават неприятни събития, свързани с паднали дърветата и скъсани електропроводи", каза министър Петкова.

Проверките в цялата страна ще продължат до края на месец септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай