Ексшефове на НЕК обвинени за 77 млн. евро от "Белене" (ОБЗОР)

Ексшефове на НЕК обвинени за 77 млн. евро от "Белене" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двамата подписали неизгодна сделка без разрешение на борда на директорите

Двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания /НЕК/- Любомир Велков и Мардик Папазян, са обвинени в сключване на неизгодна сделка по проекта АЕЦ "Белене", довела до щета за 77 млн. евро. Договорът е от 28 ноември 2007 г., когато двамата слагат подписите си под рамков договор с "Атомстройекспорт" за продажбата на старото оборудване, намиращо се на площадката на АЕЦ "Белене", съобщи днес говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.
Според прокурорската проверка договорът предвиждал всички разходи по изпълнението му, включително товаренето на оборудването на транспортните средства и разтоварването, транспортното застраховане и ремонтно-възстановителните работи на руската територия, да бъдат за сметка на НЕК. Държавната компания е поела и всички разходи с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение в Русия, както и данъци, мита и такси.
Изнесената техника е на стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи.
Така щетите, причинени от двамата директори с подписването на договора с „Атомстройекспрот", са в размер на 77,1 млн. евро, твърдят от прокуратурата.

Вредата за НЕК е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай

Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ „Белене".
Освен че сделката е неизгодна за НЕК, тя е сключена и без разрешението на едноличния собственик на капитала в лицето на Управителния съвет на дружеството.
Според прокуратурата разследването по делото продължава, като в следващите седмици щели бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица.
Година след сключването на сделката за старото оборудване на АЕЦ "Белене" - през 2008 г., изпълнителните директори Любомир Велков и Мардик Папазян са поръчали и новото оборудване за АЕЦ "Белене", за което НЕК беше осъдена от Арбитражния съд да заплати 550 млн. евро. Това отново е станало без решение на Управителния съвет на енергийното дружество.

Засега прокуратурата е оставила двамата с най-леката мярка за неотклонение - "подписка"

Проверката започна през 2012 г. след констатации на Агенцията за държавна финансова инспекция. Ревизорите открили множество нарушения около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г., при подписването на договора с "Атомстройекспорт", възлагането на дейности по проекта без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на НЕК.
За втората проверка срещу двамата изпълнителни директори за втория договор за новото оборудване стана ясно в края на юли тази година. Тогава депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов попитаха в Пленарна зала дали държавата ще потърси имуществена отговорност от длъжностните лица, отговорни за арбитражното решение срещу НЕК за плащане на 550 млн. евро за поръчано и изработено от руската компания "Атомстройекспорт" ядрено оборудване за проекта, който бе прекратен от първото правителство на ГЕРБ през март 2012 г. Тогава енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че се води ново разследване срещу двамата директори и всичко е в ръцете на прокуратурата.
Любомир Велков бе главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян - изпълнителен директор, от ноември 2005 г. до август 2009 г., когато бяха сменени от ГЕРБ. На практика

те придвижиха търга за проектант и строител на ядрената централа

подписаха споразумението с "Атомстройекспорт" и по тяхно време започнаха преговорите за ИПС-контракт и бяха направени първите поръчки без такъв договор. По време на парламентарното разследване на строежа на АЕЦ "Белене" през 2012 г. двамата обясниха, че обикновените строителни стандарти и българските закони били прекалено тесни за ядрени проекти и при АЕЦ важели други правила.
Двамата директори подписали договора за оборудване чрез т. нар. допълнение 5 към споразумението с руската компания за строежа на атомната централа. Поръчката е за 673 млн. евро и на практика прави необратим процесът по изработването на реакторите за ядрената централа, без да има сключен окончателен договор с цени на ескалация в него.
"Допълнение 5 е подписано и при липсата на сключен договор за инженеринг, доставка и строителство между страните, но в него е определена стойността на оборудването - 673 млн. евро, и

веднага е платен аванс в размер на 84 млн. евро

По този начин арбитражът става необратим в тази част", обяви Теменужка Петкова в парламента.
"Макар прокурорската проверка срещу двамата директори да е започнала още през 2012 г., 3 години по-късно, - през март 2015 г., то е прекратено поради липса на престъпление по съответните разпоредби", каза министър Петкова. Определението на прокуратурата било обжалвано от НЕК и енергийното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай