Екип на Китайската национална енергийна администрация провери площадката на АЕЦ Белене

Снимка: МЕ

Екип на Китайската национална енергийна администрация провери площадката на АЕЦ Белене | StandartNews.com

Представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA) посетиха днес площадката на АЕЦ „Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване за централата. В делегацията, която е на работна визита в България, участват и представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC).

Посещението им в България е една от първите инициативи в изпълнение на подписания в рамките на визитата на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян у нас в началото на месец юли тази година между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия. Документът цели укрепване на партньорството чрез насърчаване обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензионните процедури, участие в съвместни семинари, конференции и работни групи, обмен на експерти и други.

Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Национална електрическа компания" ЕАД Петър Илиев, който ги запозна на място с реализираните на площадката на АЕЦ „Белене" мерки за съхраняване на доставеното от Атомстройекспорт оборудване. Площадката на централата се простира на 2500 дка, необходимите работни помещения за функционирането на Белене са построени. Изградени са и необходимите пътища, влакова линия, пристанище и бетонов възел. Остава да бъдат изградени реакторното отделение и турбинна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай