Двойните фактури за ток влизат в парламента

Двойните фактури за ток влизат в парламента | StandartNews.com

Казусът с двойните фактури, издадени от "Енерго-Про", ще бъде дискутиран допълнително в парламента. Това решиха депутатите от енергийната комисия на заседанието си във вторник, след като не приеха напълно уверенията на енергото, че софтуерен проблем е причината за издаването на 2 фактури, което не нарушава правилата.

Направихме всичко възможно да спазим буквата на закона и правилата на отчета, коментира Стефан Абаджиев от "Енерго-Про". Той уточни, че дружеството е предвидило проблема и автоматично е удължило срока за погасяване на втората фактура с 15 дни, за което потребителите на компанията са били уведомени.

"Умни електромери ще спестят разходите за отчет, а фактурите ще могат да бъдат издавани в конкретен час", посочи председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Стефан Абаджиев обаче припомни решение на ДКЕВР, което отложи въвеждането на "умните" мрежи, за да не се увеличават разходите на дружествата.

Процедурата по отнемане на лицензите на трите ЕРП-та още не е приключила, беше припомнено още по време на заседанието. Депутатът от Патриотичния фронт Кирил Цочев предложи да бъде проведено съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетиката и по наблюдение на дейността на ДКЕВР, на което да бъде обсъден въпросът съвместно с комисарите от ДКЕВР и представители на трите ЕРП-та.

Да бъде удължен с една седмица срокът за внасяне на промени в Закона за енергетиката, който изтича утре, решиха още членовете на парламентарната комисия по енергетика. Целта на това удължаване на срока е да се внесат допълнителни промени, които да намалят финансовия дефицит в НЕК, обясни председателят на комисията Делян Добрев. Нямаме време да внасяме нови законопроекти, затова ще използваме сегашните промени, аргументира се Добрев и допълни, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 млн. лв. и трябва да се направи всичко възможно, за да бъде максимално свит.

Патриотите поискаха лиценза на ЕРП-тата

Патриотичният фронт счита за задължително продължаване на процедурата по отнемане лиценза на ЕРП-ата, започнат от предишния състав на ДКЕВР. Това се казва в съобщение до медиите от депутатите на парламентарната група. "Както преди две години, така и сега хората твърдят, че сумите, за които претендират ЕРП-ата, са два-три пъти над обичайните", казват от ПФ. Патриотите искат и електромерите, ползвани от ЕРП-ата, да бъдат проверени в лаборатории на БАН или Техническия университет за надеждността на софтуера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай