Дончев: Трябва веднага да платим руските реактори

Дончев: Трябва веднага да платим руските реактори | StandartNews.com

Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене", България трябва да си плати. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец, обясни той.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите", призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

Всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ, изтъкна вицепремиерът.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане", каза още той.

Може да се пробва и приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене", ако има изцяло частен проект, коментира още Дончев и отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.

Дончев коментира и подробности около газовия хъб. „Това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо". Така той коментира твърденията в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан" е „кокал без месо", подхвърлен от Брюксел на Москва.

Хъбът не се прави напук на „Турски поток", категоричен бе вицепремиерът. „Това е търговска платформа, която има собствена логика". „Какво ще представлява „Турски поток" не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд.", посочи още

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай