Договаряме с Баку газ за хъб "Балкан"

Договаряме с Баку газ за хъб "Балкан" | StandartNews.com

Договаряме се и с Кипър

Кипър прояви интерес към идеята ни за газов хъб "Балкан". Енергийният ни министър Теменужка Петкова замина за Кипър именно с идеята да привлечем страната като евентуален доставчик на газ за хъба. Петкова разговаря с министъра на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър Йоргос Лакотрипис. "България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа", е разкрил пред Петкова Лакотрипис. И добавил, че Кипър "възнамерява да доставя природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис". Енергийният ни министър е разказала от своя страна на кипърския си колега развитието на проектите за строежа на интерконектора с Гърция, за съвместното изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ и за газовия хъб "Балкан", който според нея може да се захранва с кипърски газ.

Договорки на правителствено ниво за газ за хъб "Балкан" ще бъде една от темите по време на четвъртата смесена българо-азербайджанска правителствена комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще се проведе на 29 и 30 септември и акцент този път ще бъде сложен върху активизиране на взаимната търговия и инвестиции и проекти в енергетиката. От българска страна комисията е съпредседателствана от министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, които ще се срещнат с азербайджанските си колеги.

В рамките на посещението са предвидени срещи на министър Петкова с министъра на енергетиката на Азербайджан г-н Натиг Алиев, както и представители на Държавната петролна компания на Азербайджан - SOCAR. Очаква се по време на събитието България отново да представи готовността си за развитие на газоразпределителен център и възможностите азерски газ да достига до Европа чрез него. Българската страна разглежда природния газ от Азербайджан като един от потенциалните източници за захранване на газов хъб "Балкан". Планира се България да получава количества природен газ от Южния газов коридор през интерконекторите с Гърция и Турция. Това казаха от Министерство на енергетиката пред "Стандарт".

Близо 40 български фирми ще участват в бизнес форум в Азербайджан по време на междуправителствената икономическа комисия. Наши компании от енергетиката, машиностроенето, транспорта, хранителната промишленост, мебелната индустрия, козметиката и етеричните масла ще търсят нови партньори и пазари. От страна на азиатската държава ръководител на заседанието е министърът на транспорта Зия Мамедов. През 2015 г. стокообменът между двете страни възлиза на 24 млн. щ.д., което е спад от 40% в сравнение с 2014 г. Спадът се дължи на по-слабия български износ на медикаменти, нефтени масла и козметика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай