Добрев: 4 май не е краен срок за "Газпром"

Предстои дълъг път за нова цена, обяви служебният министър Николай Павлов

Добрев:  4 май не е краен срок за "Газпром" | StandartNews.com

Говорим за клаузи в договорите, а не за нови цени, обяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев след срещата с Огнян Герджиков и Бойко Борисов. На нея присъстваха й екипите им. По време на разговорите бе обсъждана позицията ни за преговорите между ЕК и "Газпром". 

"Разговорът беше конструктивен и мога съвсем отговорно да заявя, че служебното правителство се движи в правилна посока. Повече подробности по позицията на България ще чуете в изслушването в парламента. 4 май не е краен срок. Тъй като ни липсва достатъчно информация дружествата от групата на БЕХ са дали уточняващи въпроси, за да сме сигурни, че ще вземе най-правилните решения", обясни Добрев.

"Става въпрос за позиция на ЕК по делото с „Газпром". Т.е. ние сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на един по-късен етап", разкри Добрев.

"По отношение на либерализацията на пазара в България, "Булгаргаз" в никакъв случай не е монопол. Само през втората половина на миналата година и от началото на тази има стотици сделки на частни компании, към които няма никакви изисквания според българското законодателство. Не е необходимо дори да са лицензирани. Има стотици такива сключени от различни търговци на газ в България", каза още той.

Служебният министър Николай Павлов разясни, че, за да се стигне до договаряне на нова цена, трябва да се извърви пътя от предоставяне на коментари, разглеждането и приемането им от ЕК, правнообвързване с „Газпром" и след това в 10 седмичен срок заинтересованите страни ще започнат разговори с руснаците. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай