До август ще имаме газова връзка с Румъния

До август ще имаме газова връзка с Румъния | StandartNews.com

Газовата връзка с Румъния трябва да бъде завършена през август. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след подписването на договор за изграждане на участъка под р. Дунав между газопреносните оператори "Булгартрансгаз" и "Трансгаз Румъния" и австрийската компания Habau PPS Pipeline Systems SRL. Министър Петкова припомни, че целта на ЕС е осъществяване на междусистемна свързаност между страните, което дава възможност за диверсификация на газовите доставки и за засилване на конкуренцията на пазара. Знаете, че Румъния е свързана с интерконектор с Унгария, обясни министър Петкова. Стойноста на подводния участък е 4,577 млн. евро.

По интерконектора с Румъния на първо време ще може да се транспортират 0,5 млрд. куб. м природен газ годишно. Изграждането на нова компресорна станция в Румъния ще увеличи възможността за транспортиране до 1,5 млрд. куб. метра газ. Самите доставки ще започнат, след като бъде проведен търг за капацитет на тръбата, което се очаква да стане до 2018 г.

"Булгартрансгаз" ще въведе в експлоатация реконструираната компресорна станция "Странджа" и изградените два нови газотурбинни агрегата. На официалната церемония на 11 април са поканени премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай