ДКВЕР заседава за цените на топлото

ДКВЕР заседава за цените на топлото | StandartNews.com

София. Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще зседава днес относно доклад за извършен регулаторен преглед и утвърждаване на цени на топлинна енергия и определяне на преференциални цени на електрическа енергия от комбинирано производство на дружества от сектор "Топлоенергетика" от 1 юли.

На него трябва да бъдат определени и преференциални цени на тока от комбинираното производство на топлофикациите. Предвижда се увеличение на цената на топлата вода за столицата с 11,6%.

За Русе планираното увеличение на топлоенергията е 18,9 на сто, за Пловдив - малко над 10 на сто, а за Плевен с около 4 на сто. В Бургас, Варна и Враца предложението е за увеличение съответно със 7, 11,5 и 10%. Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание в края на месеца, съобщава БНР.

ДКЕВР настоя за намаляване на цените на електроенергия от "Марица изток" 1 и 3. Съгласно новото споразумение трябва пълната цена на енергията от ТЕЦ "Марица изток 1" да се намали с 30%, а от ТЕЦ "Марица изток 3" с 20% и предвиждане енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

Така с поисканата от ЕК по-ниска пълна цена на енергията от двете централи ще се намалят разходите, формиращи цената на обществения доставчик с 424 млн. лева за следващия ценови период.

Общо за целия период на действие на на дългосрочните договори положителният ефект от промяната ще бъде общо 5,4 млрд. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай