ДКЕВР реши: 9,79 % по-скъп ток от октомври

ДКЕВР реши: 9,79 % по-скъп ток от октомври | StandartNews.com

Цялото увеличение ще отиде в касата на НЕК, сочат изчисленията

София. Цената на тока за бита ще скочи с до 10% от 1 октомври. Това предвижда проекторешението на ДКЕВР за промяна на цените на електроенергията, като най-голямото предложено поскъпване е с 9,97%. То се отнася за дневната тарифа, на която от октомври абонатите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат потребената енергия. За нощната тарифа при същата компания регулаторът предвижда увеличението да е с 9,84%. По-малко поскъпване очаква битовите абонати на "Енерго-Про" в Североизточна България. Там дневната тарифа се предвижда да се вдигне с 9,8%, а нощната - с 9,52 на сто. След закритото си заседание членовете на ДКЕВР предлагат най-малък скок в тарифите да има за клиентите на ЕВН. Според проекторешението в Югоизточна България цената на тока за битовите абонати през деня трябва да се вдигне с 9,7%. През нощта тарифата ще се увеличи с 9,35%. Колкото е скокът на тока, с толкова ще се увеличат и енергийните помощи, увери служебният вицепремиер и министър на труда Йордан Христосков.

Събраните суми от почти цялото поскъпване на тока от следващия месец обаче ще отидат в касата на НЕК. ДКЕВР е предвидила цената, на която компанията ще продава тока на ЕРП-тата, които след това ще го доставят на хората, да бъде увеличена от сегашните 136,92 лв. на 150,38 лв. за мегаватчас с ДДС. Това означава, че скокът в тарифата на НЕК ще бъде с 9,83%, което приблизително се равнява на средното поскъпване на крайните цени за бита. Докладът на ДКЕВР ще бъде подложен на обществено обсъждане на 25 септември. Окончателното решение трябва да бъде взето преди 1 октомври.

Прогнозират двойно потребление на газ

Потреблението на газ в България до 2023 г. може да се удвои. Това предвижда оптимистичната прогноза в плана за развитие на мрежата на "Булгартрансгаз", който е внесен за одобрение в ДКЕВР. Според анализите на компанията за развитието на битовата и бизнес консумацията на синьо гориво у нас за следващите 10 г. съществува и песимистичен вариант. При него през 2023 г. у нас ще потребяваме 4,6 млрд. кубика газ, което представлява ръст с около 50% спрямо сега. За увеличаване и диверсифициране на доставките на синьо гориво за България "Булгартрансгаз" дава приоритет за изграждането на "Южен поток" и газовите връзки със Сърбия, Гърция и Турция. Чрез последните две се очаква страната ни да получи достъп до газовите доставки от Каспийския регион. В същото време се планира през 2016 г. да започне разширяване на капацитета на газохранилището "Чирен". В плановете на "Булгартансгаз" влиза и разработването на второ хранилище. Целта обаче не е само локална, като идеята е то да работи и за регионалния пазар. За увеличаване на местната консумация на газ ще спомогнат и проектите за разширяване на вътрешната ни газопреносна мрежа, чрез която ще бъде даден достъп до синьо гориво на нови региони и потребители.

Без скок на парното до Коледа

Цената на парното няма да се пипа поне до Нова година. Това става ясно от плановете на ДКЕВР за цената на природния газ от 1 октомври. Въпреки поисканото от "Булгаргаз" увеличение на тарифата с 1,59%, експертите на регулатора засега не виждат основателни причини цената да се повишава. Затова работната група в ДКЕВР предлага да се запази цената от 601,69 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Така няма да има промяна и в цените на парното и топлата вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай