ДКЕВР предлага спад на цените на тока от биомаса

ДКЕВР предлага спад на цените на тока от биомаса | StandartNews.com

Цената на ел. енергията, произведена чрез технологията, ще стане 49,13 лв. за тон

София. Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага намаляване на преференциалните изкупни цени на електрическа енергия, произведена от биомаса от дървесина. Това стана ясно на днешното заседание на енергийния регулатор.

Повод за това предложение е, че цената на дървесината, която е основен ресурс за централите, е намаляла с около 10 % според данни, предоставени от Министерство на земеделието и храните в края на миналата година.

В случай, че предложението бъде прието, крайната изкупна цена на електрическата енергия, произведена чрез технологията директно изгаряне ще стане 49,13 лв. за тон, а за термична газификация – 78, 60 лв. за тон. В тези цени са включени и разходите за балиране на суровината. Намалението на преференциалните изкупни цени на електроенергията от централите с директно изгаряне на биомаса ще бъде с 33.77% за централите на биомаса до 5 МВт, с 32.49% за централите до 5 МВт, които произвеждат топло- и електроенергия, и с 34.22% за централите над 5 МВт.

По време на обсъждането на доклада на работната група на ДКЕВР Андрей Бъчваров, председател на Българска асоциация за биомаса заяви, че в момента всички присъединени централи в страната не представляват повече от 25 МВт.
По думите му, реалните разходи в централите надвишават предварителните очаквания, а всички разходи, свързани с обезопасяването им са такива, че всеки производител би искал изкупните цени да останат каквито са били досега. Според него сред обществото има объркване - централите за биомасите непрекъснато се бъркат с ВЕИ централи. Той подчерта, че в момента Българската асоциация за биомаса е в режим на наемане на хора в Смолян, на инвестиране и се опитва да осигури топлина за града практически безплатно.

Николай Ялъмов, управител на фирма „Еко Енерджи мениджмънт" коментира, че има пропуски в доклада, които не са отчетени и са дадени груби, сухи цифри, които не отговарят по никакъв начин на реалната действителност. Той отбеляза, че при анализа на доклада не се взима предвид фактът, че цените предоставени от Министерство на земеделието са първоначални при търгове за дървесина и реалната цена на реално сключените договори може да се различава съществено.
От комисията обясниха, че в доклада има пропуски и липсват подробности за някои цени, но те ще бъдат допълнени.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова уточни, че производителите на енергия от биомаса и то конкретно от дървесни отпадъци заемат много малък дял от енергията от възобновяеми източници. Тя посочи, че техните цени не могат да повлияят на средната цена на енергията. Относно поскъпването на електроенергията през април Тодорова поясни, че е твърде рано да се говори за поскъпване на цената на енергията, тъй като ДКЕВР е в процес на уточнение с Министерство на енергетиката относно промените, които трябва да се реализират. Председателят уточни, че вече е изработена програма с краткосрочни и по-дългосрочни цели, но предстои съвместна работа за предприемане на всички необходими действия преди промяна в цените. По думите й, това ще зависи именно от действията, които ще бъдат предприети.

На въпрос дали ще се намалят действащите цени на енергията от възобновяеми източници Светла Тодорова уточни, че по закон това е невъзможно, но са възможни други не преки промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай