ДКЕВР не предвижда по-скъп ток от Нова година

ДКЕВР не предвижда по-скъп ток от Нова година | StandartNews.com

София. За момента ДКЕВР не предвижда поскъпване на тока от Нова година. Това каза председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред БНР и допълни, че от основните играчи, няма такива заявления, но има такива заявления от централи с комбинирано производство, както и от топлофикации. "За момента политиката ни е да не одобряваме такива промени в цените", поясни тя.

Относно предвидените промени в Закона за енергетиката (ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР), председателят на комисията коментира, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган.

"Мисля, че промените, които са предложени са една положителна стъпка, но не бих ги оценила като достатъчни за това комисията да бъде наистина независима. Какво са основните моменти в тези промени – първо, членовете на комисията да бъдат избирани от НС, второто е разделянето на комисията на два подсъстава, които да заседават самостоятелно - по въпроси, свързани с ВиК регулирането в един състав и вторият състав, който да работи по въпросите на енергетиката. И третият момент е известна финансова самостоятелно, което се състои в това, предложенията бюджет от комисията да не бъде коригиран от Министерството на финансите, както сега се прави", коментира тя.

"Ние правим бюджет по правилата, по които трябва да бъде направен. Предлагаме го като част от националния бюджет, но впоследствие Министерство на финансите има право да го коригира и да предложи друг бюджет, който се утвърждава като окончателен. Това е нещото, което нас ни смущава, тъй като нашето финансиране практически не идва от бюджетни средства, а от лицензионни такси, които плащат регулираните предприятия", обясни още Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай