Депутати ще избират комисарите на ДКЕВР

Депутати ще избират комисарите на ДКЕВР | StandartNews.com

Регулаторът се разделя на две части - за енергията и за водата

София. Назначаването и освобождаването на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се прави не от Министерски съвет, а от Народното събрание. Това е записано в проекта за промяна на Закона за енергетиката (ЗЕ), качен за обществено обсъждане в сайта на МИЕ. За целта от името на ДКЕВР ще отпадне определението "държавна", тъй като комисията вече няма да е към Министерски съвет, пише в мотивите към проекта. Така вместо ДКЕВР регулаторът вече ще се казва КЕВР.

Номинациите на кандидатите за членове на комисията ще бъдат правени от парламентарните групи или от отделни депутати. Предвидена е възможност и юридически лица с нестопанска цел също да могат да предлагат чрез депутати и парламентарните групи кандидатури за членове. Процесът на номиниране и избор на членове на регулатора ще се води на базата на широк дебат и оценка на съответните номинации.

Проектът предвижда и увеличаване на изискванията за професионален опит на комисарите, като увеличава изискването за трудов стаж в енергийна или ВиК структура от 3 на 5 години. Премахва се и досегашното изискване в КЕВР да има поне един икономист и юрист. Целта на промените е да се осигури по-голяма самостоятелност на регулатора, като за гарантиране на независимостта му в проекта се посочва изрично, че КЕВР не трябва да търси или приема инструкции от правителството или друго публично или частно лице, че трябва да работи независимо от всякакви пазарни интереси и да взима самостоятелни решения в съответствие с Третия либерализационен пакет на ЕС.

Токът без скок от Нова година

Ново повишение на цената на тока от Нова година няма да има, но са нужни спешни реформи в енергетиката. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. Схемата за вдигане на цената през три месеца не е добра, обясни Тодорова и допълни, че засега няма искания от ЕРП-ата за повишаване на тарифите от 1 януари. И 3-те разпределителни дружества са недоволни от последното решение на комисията, коментира тя и обясни, че качеството на енергията зависи преди всичко от инвестициите в мрежата.
Въвеждане на такса между 1% и 3% върху приходите на всички производители на ток обмисля ДКЕВР за да може със събраните пари да се подпомогнат енергийно бедните. Шефката на държавния регулатор обаче поясни, че тази такса може да бъде въведена само със закон.

Предварителните изчисления показват, че 3% такса върху производителите ще донесе толкова приходи, колкото сега се дават от държавата за енергийно подпомагане, тоест това подпомагане ще може да се удвои, посочи Светла Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай