Дават 1000 лв. на декар ниви заради "Южен поток"

Без посредници в доставките на газ, само цар Нептун е между България и Русия, каза Игор Елкин

Дават 1000 лв. на декар ниви заради "Южен поток" | StandartNews.com

По 1000 лв. на декар обезщетение за нивите, през които ще мине тръбата на "Южен поток", ще получат собствениците им в Провадия, съобщи кметът инж. Филчо Филев. Компанията е внесла предложение в общината за компенсиране с над 1 млн. лв. на близо 130 собственици на частни имоти по трасето, като сумата може да достигне до 1000 лв. на декар. Обезщетението се дава еднократно за следващите 20 години за учреден сервитут на земите и това се равнява приблизително на изплащане на средната рента от декар, която в момента е 58 лв., за всяка година през този период. Кметът на Провадия подчерта, че след строителството общинските пътища, по които е минала тежката техника, ще бъдат ремонтирани за сметка на компанията. Дискусия за най-големия инфраструктурен проект за последния четвърт век в България напълни залата в читалище "Алеко Константинов" в понеделник вечер в Провадия. Тя беше инициирана от областния управител на Варна Иван Великов с участието на Игор Елкин и Владимир Инков, изпълнителни директори на "Южен поток България" АД. Те припомниха, че мегапроектът ще осигури на страната 3,5 млрд. евро инвестиции, 2,84 млрд. евро постъпления в бюджета от такси, данъци и осигуровки и разкриването на 5000 работни места.

Провадия е ключова точка за газопровода на българска територия, тъй като там ще бъде измервателният и разпределителен възел, от който ще се подава газът към мрежата. Тръбата ще минава и през съседните общини Белослав и Ветрино. Компанията още е в преговори за обезщетенията на земеделските стопани, през чиито ниви ще мине газопроводът, казаха кметовете Желязко Петров и Димитър Димитров. В Белослав тръбата пресича 132 частни имота, а във Ветрино - 320.

Доставките на синьо гориво ще са в директна, непосредствена връзка между България и Русия без посредник. Единствено цар Нептун ще стои между нас, каза в отговор на въпросите Игор Елкин, визирайки морския участък на проекта.

Победителят в конкурса за фирма изпълнител ще бъде публично обявен след съгласуване и одобрение от общото събрание на акционерите, увери Владимир Инков.

Стойнев кани ЕК за тръбата

Експерти от Европейската комисия ще дойдат в София за разговори по темата "Южен поток", стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Визитата е била договорена след разговорите му с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. "Поканил съм експертите в София да продължим преговорите и ги очаквам следващата седмица или когато са свободни", обясни Стойнев. "На срещите ще бъдат поканени и депутати, включително от опозицията, тъй като този дебат трябва да се води в парламента. Нормално е да се чуят предложенията на всички народни представители между двете четения на промените в Закона за енергетиката, които касаят дупка в българското законодателство", каза Стойнев. По-късно в Благоевград той обяви, че докато е министър, проектът "Южен поток" няма да бъде спиран и няма да допусне "услужливата опозиция, която ходи в Брюксел да се жалва", да го стопира.

Министрите на икономиката Драгомир Стойнев и на транспорта Данаил Папазов валидираха марка по повод 40-aта годишнина на АЕЦ "Козлодуй".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай