ДАНС разследва сменен директор на "Козлодуй"

ДАНС разследва сменен директор на "Козлодуй" | StandartNews.com

Депутатът и лидер на партия "Нормална държава" Георги Кадиев подаде сигнал срещу него за корупционни практики

Премиерът Бойко Борисов заяви в парламента, че тече разследване на сменения вчера директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов. Министър-председателят отговори на въпроса на депутата и лидер на партия "Нормална държава" Георги Кадиев относно политиката на правителството по отношение на корупцията.

Мястото на Ангелов вече се заема от досегашния зам.-изпълнителен директор Иван Андреев.

Смяната стана ден, след като Кадиев подаде сигнал срещу него за корупционни практики, нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти.

В съобщението на холдинга обаче изрично се уточнява, че "причината за промяната в ръководството на дружеството е изтичането на мандата на досегашния й изпълнителен директор Димитър Ангелов на 3-ти юли тази година".

Премиерът каза, че още в същия ден, когато е поден сигнала, службите са започнали да се занимават със случая.

"Всичко е докладвано на главния прокурор, предприети са всички стъпки, ако престъплението се докаже, да се търси съдебна отговорност. Звъннах и на Румен Овчаров и той каза, че сегашният заместник-директор на АЕЦ е максимално подготвен за поста", обясни Борисов.

Според Кадиев, това е вторият кадър на ГЕРБ, който след шефа на ДАИ, някак си минава между капките.

"Докато не се вземат бързи мерки, каквито и сигнали да подаваме, тези хора си минават между капките. Искам да ги наказвате бързо и ефективно, защото идат следващите", изтъкна независимият депутат.

"Не знам този човек да сме назначавали ние и да е член на ГЕРБ. Нетърпимостта към корупцията е факт и шефът на ДАИ и сега е в ареста. Когато мине разследването на изпълнителния директор на АЕЦ, ще видите каква ще е реакцията, изчакайте малко", отвърна премиерът.

Междувременно, "Дневник" цитира Димитър Ангелов, който обяви, че не разполага с офшорна фирма, както твърди в сигнала си Кадиев.

В разпространено до медиите писмо той заявява: "...не разполагам нито в момента, нито съм разполагал в миналото с фирма било то в България или в чужбина. Разпространените в медиите копия от документи по никакъв начин не доказват собственост или наличие на участие в собствеността под каквато и да е форма на мое име".

В писмото се отхвърлят също така твърденията за корупционни практики в атомната централа в периода от септември 2014 г. до юли 2016 г. и от 2009 до 2010 г., когато Ангелов е бил на ръководна позиция.

Решенията за възлагане на обществени поръчки предварително се одобряват от Съвета на директорите на дружеството и/или от Съвета на директорите на БЕХ, уточнява Ангелов и уверява, че процедурите са в съответствие със Закона за обществените поръчки, при следване на принципите за публичност и прозрачност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна и лоялна конкуренция.

"Като човек, чийто трудов път е свързан с българската атомна централа, категорично се противопоставям на опитите да бъде уронен нейният престиж чрез подобни несъответстващи на обективната действителност и без доказателства изказвания", пише още бившият изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай