Еврокомисията одобри финансирането газопроводната връзка България-Гърция
България опитва да запази ролята си в транспортирането и търговията с природен газ в региона


16:00 ч.

07.11.18

2 мин.

0

1

0

Дълга 9-етапна процедура чака инвеститора за "Белене"

от Белчо Цанев |

Дълга 9-етапна процедура  чака инвеститора за "Белене"

Бъдещият стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" ще бъде избран след дълга 9-етапна процедура. Това стана ясно от изказване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на кабинета. Самата процедура вече е обсъдена и одобрена от правителството и ще бъде представена за обсъждане в парламента.


Според решението на самия Законодателен орган процедурата трябваше да е готова до 31-ви октомври, но се забави заради консултации. Първият резултат от нея ще се появи чак след година, когато ще е създаването на проектна компания, в която освен бъдещият инвеститор ще участва и българската държавата, обясни министър Петкова. Според нея в бъдещата компания ще могат да се включат също и големи енергийни консуматори, които да придобият миноритарен дял или да подпишат договори за изкупуване на енергия от Втора атомна.


Министър Теменужка Петкова припомни, че към момента в енергийното ведомство да постъпили писмени заявки за проявен интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" от три компании - китайска, френска и корейска. Министърът добави, че сред поканените за участие в конкурса ще бъде руската компания "Росатом", която проектант и производител на оборудването на двата ядрени острова на централата.


На следващия етап от конкурса заинтересуваните компании ще подадат заявления за участие. След разглеждането им ще бъде изготвен списък с кандидатите за подаване на обвързващи оферта, обясни министър Теменужка Петкова. После кандидатите ще подпишат декларации за конфиденциалност, което е условие те да получат пълен достъп до информацията за проекта. Следва изпращане на покани до потенциалните инвеститори за представяне на обвързващи оферти, които ще бъдат разгледани от комисията по избор на инвеститор. Следват преговори с преминалите този етап инвеститори. На последната фаза трябва да бъде подписан и договор с избраната компания - инвеститор в изграждането на Втора атомна, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.


Докато тече процедурата кабинетът ще учреди дъщерна компания, в която да бъдат обособени активите и пасивите на АЕЦ "Белене". НЕК вече нае "Инженерингсервиз София" срещу 87.5 хил. лв. без ДДС да оцени активите и пасивите на Втора атомна на територията на цялата страна.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:08 · 08.11.2018
и кой прави атомни централи те японците спряха 52 действащи реактора и когато земята се тресе около българия и войните чукат по вратите ни от всички посоки ние ще си инсталирме атомна бомба а нямаме един самолет да я пази да не говорим че това ще е икономически крах за икономиката защото ако някой я построи ще поиска да се спре козлодуй за да реализира продажби
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент