Чужди мениджъри поемат държавната енергетика

Чужди мениджъри поемат  държавната енергетика | StandartNews.com

Чужд мениджмънт ще изправя на крака потъналите в дългове държавни фирми от енергетиката. Това предложение на работодателските организации е било възприето положително от работната група за енергийни реформи към вицепремиера Томислав Дончев. На първото й заседание, проведено на 1 октомври, е обсъждано да се възложи чрез публичен международен конкурс управлението на всички държавни дружества, съобщиха от работодателските организации. "Това обаче не изключва да има и български кандидати, просто се разширява кръгът, като се канят мениджърски екипи с по-богат опит отвън", обясни Камен Колев, зам.-председател на БСК. Пред избраните мениджъри ще се поставят конкретни цели по оптимизация на производствените процеси, разходите, продажбите, управлението на човешките ресурси и пр., които да бъдат изпълнени в срок от 2-3 години. Работна група предстои да определи и критериите, по които в директорските бордове на държавните енергийни дружества ще бъдат назначавани представители на работодателските организации.

Министерството на енергетиката пък ще търси потенциален инвеститор, който да изкупи акциите на двата американски ТЕЦ-а - "AES Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3". Ако американците се съгласят да продадат дела си, държавата ще бъде освободена от клаузата за задължително изкупуване на преференциална цена на произведения от тях ток. В същото време държавата е готова да предостави на новия собственик правото за изграждане на нов далекопровод или да му осигури достъп до съществуващия далекопровод за директен износ основно към Турция. Освен това ще се търсят подходящи инвеститори, които да трансформират пасивите на НЕК от АЕЦ "Белене" в активи.

Във връзка с предложението на работодателите за анализиране на опцията "фалит на НЕК" е било отбелязано, че дълговете на компанията са следствие, а не причина, както и че НЕК е страна по договори, поради което към момента евентуален фалит би усложнил обстановката.

Предстои да се направи подробен анализ на методологията за ценообразуване, използвана от КЕВР, както и на необходимостта от промяна в нея и в законодателството. До средата на октомври трябва да е готов доклад за дейността на ВЕИ за констатираните нарушения там. Въз основа на тях ще бъде предприето законодателно въвеждане на санкции за нарушителите. Вече бе обявено от вицепремиера Томислав Дончев, че се предвижда отнемане на лицензи. Дискусионен остава въпросът за въвеждане на добавка "задължение към обществото" и върху износа на електроенергия за трети страни.

Част от мерките за енергетиката, предложени от бизнеса, са неприемливи, заяви пред Радио "Фокус" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "На първо място - това е предложената от работодателите мярка, свързана с обмисляне на възможност за фалит на НЕК и анализиране на възможност за закриване на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това за нас са мерки, които са абсолютно неприемливи. На първо място, защото НЕК е обществен доставчик, единствен купувач на електрическа енергия, това е компанията, която работи в рамките на регулацията на системата", посочи министърът. Тя добави, че сред приемливите мерки са пълната либерализация на електроенергийния пазар и ускорената газификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай