Чужди компании с интерес към АЕЦ "Белене"

Чужди компании с интерес към АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Има проявен интерес към АЕЦ „Белене" от няколко чужди компании -  колко е сериозен ми е трудно да коментирам. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев.

 „Може би следващия месец ще има среща, която вероятно ще бъде тристранна. Няма как една подобна сделка да се обсъжда без производителите", уточни той, цитиран от Фокус.  „Има да се уточнят технически детайли. Няма как да е една седмица след визитата ни", посочи вицепремиерът.

„В тези разговори има една основна тема това е дали ще се стигне до сделка. Втората основна тема е цената", коментира Томислав Дончев. „Имаме алтернативи - или се намира инвеститорът, който да изгради ядреното съоръжение изцяло за негова сметка, или се търси вариант за препродажба. Ще движим двата сценария паралелно в зависимост от това кой ще се реализира и ще бъде по-изгоден", обясни той. „За цената разговори не са водени. С вицепрезидента Селехи са водени разговори дали подобна сделка е възможна, принципния отговор от Иранска страна беше, че подобна сделка е възможна и проявяват интерес", поясни вицепремиерът.

Във връзка с дадения от премиера Бойко Борисов едномесечен срок за разрешаване на казуса Томислав Дончев посочи, че когато срокът зависи от двама партньори и то от една страна ислямска република Иран и от друга страна Русия "е малко трудно да ги караме да се съобразяват изцяло с темпото, което ние желаем". „Не можем да си позволим да отлагаме казуса, защото текат лихви. Изключително трескаво се работи", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай