ЧЕЗ отхвърли обвинението на КЗК за монопол

ЧЕЗ отхвърли обвинението на КЗК за монопол | StandartNews.com

София. "Спазваме действащото законодателство и не прилагаме никакви практики, които възпрепятстват или застрашават конкуренцията", се казва в изявление на ръководството на ЧЕЗ България. Трите енергоразпределителни дружества бяха обвинени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че злоупотребяват с господстващо положение на пазара. КЗК се е самосезирала и е получила сигнал от независим търговец на електроенергия. "Всяка една от Групите злоупотребява с господстващото си положение, като прилага обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП", смята регулаторът.

"Във връзка с изявлението на Комисията за защита на конкуренцията от 25.07.2014 г., Ръководството на ЧЕЗ в България уточнява, че става дума за процедура, започнала в края на март 2013 г. Категорично отхвърляме твърдените нарушения, тъй като винаги сме работили изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство. Спазваме действащото законодателство и не прилагаме никакви практики, които възпрепятстват или застрашават конкуренцията", се казва в изявлението.

"Научаваме за твърденията на КЗК от медиите, без официално да сме получили определенията. След като получим документите по надлежния ред и се запознаем детайлно с тях, ще можем да коментираме", застраховат се от енергото.

"Във всички свои действия ЧЕЗ се ръководи от върховенството на закона и стремежа за качествено обслужване на клиентите на всички пазари, на които работи. Компаниите от Групата на ЧЕЗ имат сериозен опит в продажбата на електроенергия по регулирани и по свободно договорени цени в 7 европейски държави (Чехия, Румъния, България, Полша, Германия, Унгария, Словакия)", напомнят в изявлението си от ЧЕЗ България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай