ЧЕЗ: НЕК не плаща за зелената енергия

Решението е изцяло в правомощията на независимата ДКЕВР, твърдят от ЧЕЗ

ЧЕЗ: НЕК не плаща за зелената енергия | StandartNews.com

София. Една от причините за конфликта в енергийния сектор са преференциалните цени на зелената енергия, това се посочва в изявление на ЧЕЗ. Енергоразпределителното дружество твърди, че не е спирало плащанията си към НЕК и съвестно изпълнява задълженията си. НЕК трябва да компенсира разходите за енергията, изкупувана на преференциални цени - от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и когенерации, което обаче тя не прави, се казва в изявлението. 

"Припомняме, че Методиката за компенсация на разходите за зелена енергия, която беше приета от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с Решение No. 117/16.07.2013, бе окончателно отменена с Решение на петчленен състав на ВАС по административно дело No 8627/2013", посочват от дружеството.

"Една от причините за сложната ситуация в сектора остава нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ и когенерации. Това решение е изцяло в компетенциите и правомощията на независимата ДКЕВР", категорични са от ЧЕЗ.

От компанията разказват, че в ценовото си заявление за 2013-2014 г. пред регулатора са поискали признаването и компенсирането на извършените разходи за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство за периода 2012 - 2013 г. Поискали са също разрешение за кредит за оборотно финансиране, за да постигнат, макар и временно, частично решение на създадения проблем с компенсирането на разходите за закупуване на електрическа енергия по преференциални цени от ВЕИ и когенерация. ДКЕВР обаче е отложила решението си и още няма становище. 

"На 10 февруари 2014 г. с писмо се обърнахме към ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на „ЧЕЗ Електро България" АД всички дължими суми за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство.
Съгласно задълженията си по лицензия, публичната компания „ЧЕЗ Електро България" АД предприе необходимите действия за събиране на дължимите от НЕК към „ЧЕЗ Електро България" АД суми за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ и когенерации в поредица от писма към НЕК, последното от които е с дата 27.02.2014 г, No 26-155-11(1)/27.02.2014", продължава изявлението на ЧЕЗ. По думите им, те са уведомили регулатора за всяко от своите действия, които са предприели на фона на влошаващо се финансово състояние на дружествата.

ЧЕЗ търпи загуби от намалените цени на тока

„ЧЕЗ Електро България" АД приключи изминалата година със загуба от 16,4 млн. лева. Като основни причини за това компанията посочва двете намаления на цените на тока през март и август 2013 г. и изрично некомпенсираните разходи за закупуване на електроенергия от ВЕИ. Считано от 30 декември 2013 г. цените на електроенергията бяха понижени отново. "Намаляването на цените на електроенергията на три пъти през 2013 г. бе реализирано основно за сметка на електроразпределителните дружества", обясняват ЧЕЗ в изявлението си. По думите им намалението е довело до рязко понижаване на дела на ЧЕЗ в крайната цена - от 9% в началото на 2013 г. до 0,90% в момента. Общо през 2013 г. делът на ЧЕЗ е намалял с 90%, докато делът на НЕК, ЕСО и производителите е увеличен с 11% и в момента е 82,45% от крайната цена.

"Обезпокоени сме, че в публичното пространство се отправят обвинения, които макар и напълно неоснователни, биха могли да окажат съществено негативно влияние върху пазара на ценни книжа с всички произтичащи от това последици. Припомняме, че от края на 2012 г. компаниите „ЧЕЗ Електро България" АД и „ЧЕЗ Разпределение България" АД са публични и акциите им се търгуват на БФБ. През 2013 г. несъстоятелни обвинения и заплахи към ЧЕЗ доведоха до срив в цената на акциите и спиране на борсовата търговия с акции на двете дружества", се посочва в изявлението.

ЧЕЗ: Спазваме законите и договорите си

"ЧЕЗ спазва нормативната уредба на страната и във всички свои действия се ръководи от принципа на върховенството на закона", заявяват от компанията. "В тази връзка, спазването на лицензионните ни задължения е приоритет, за да се гарантира сигурността на цялата енергийна система. Осигуряването на финансовата стабилност на „ЧЕЗ Електро България" АД и „ЧЕЗ Разпределение България" АД е основен лицензионен ангажимент на дружествата", напомнят от ЧЕЗ.

Според тях важността на проблема изисква постигане на обществен консенсус. "Необходим е прагматичен подход, който да защитава интересите на потребителите в страната и акционерите в енергийния сектор. Създалата се ситуация рефлектира върху всички участници във веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Декапитализирането на крайните снабдители, вкл. „ЧЕЗ Електро България" АД, би се отразило негативно на стабилността на цялата енергийна система на България и всички потребители. Компанията, която е краен снабдител на над 2 милиона клиенти, има своята важна роля за надеждното функциониране на българската енергийна система", се казва в изявлението.

"Компаниите от групата на ЧЕЗ в България са сериозни инвеститори в българската икономика и стабилни партньори на българските институции и общество. От стъпването си в България през 2004 г. ЧЕЗ е внесла в икономиката близо 2,3 млрд. лева. От тях над 1,5 млрд. лева са постъпленията в бюджета под формата на данъци, осигуровки, дивиденти и преки инвестиции за закупуване на ТЕЦ Варна и три електроразпределителни дружества. Отделно инвестирахме 771 млн. лева в мрежите и обслужването на клиенти за периода 2005-2013 г.", посочват от компанията.

„Загрижени сме за създалата се ситуация. Проблем в енергийния сектор съществува и ние нееднократно сме сезирали писмено и устно компетентните органи, в т.ч. независимия ДКЕВР", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Очакваме възникналият проблем да се реши конструктивно, професионално и прозрачно при пълна равнопоставеност на всички участници в процеса".

ЧЕЗ изплати на Националната електрическа компания (НЕК) сума в размер на 8 072 719 лв. като до края на месец март са предвидени още две плащания. Това се посочва в изявление на Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай