18:05 ч.

29.09.17

1 мин.

0

0

0

CEZ може да продаде ТЕЦ Варна за Е50 млн.

от редактор |

CEZ може да продаде ТЕЦ Варна за Е50 млн.

Преговорите за останалите активи на компанията в България продължават


Чешката държавна енергийна компания CEZ е близо до продажбата на българската си ТЕЦ-Варна. Надзорният съвет на компанията е одобрил началото на преговори за продажбата на ТЕЦ-а с един от кандидатите. Според информация на Hospodarske Noviny кандидат-купувачът предлага около 50 млн. евро. Преговорите за продажба на българската електроразпределителна компания ЧЕЗ-България обаче продължават.


„Първоначалният план беше да се продадат всички активи заедно, но това се промени, тъй като офертата за ТЕЦ-Варна е толкова привлекателна, че тя най-вероятно ще се продаде отделно", казва пред вестника председателят на Надзорния съвет Вацлав Пацеч.


Ценния актив на ТЕЦ-а е земята. ТЕЦ-Варна е на брега на Черно море и беше придобита от чешкия концерн през 2006 г. за 206 млн. евро, като 100 млн. евро бяха инвестирани в увеличение на капитала. „За инвеститора по-важна роля има не самата електроцентрала, която днес има по-голям потенциал като скрап, а нейните качества, ако тя може да бъде преобразувана в пристанище", казва човек, близък до сделката.


Чешката компания продава целия си бизнес в страната, включително и ЕРП-то ЧЕЗ-България. CEZ е получила общо 5 оферти. Едната е само за ТЕЦ-Варна. Трима кандидати са искали всичките активи на ЧЕЗ, а петият - само бизнесите с разпространението и възобновяемите източници. Последната оферта е на чешката Енерго-Про, която предложила сума близка до 300 млн. евро.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент