Брюксел ще съфинансира проучването за "Балкан"

Брюксел ще съфинансира проучването за "Балкан" | StandartNews.com

Целта на Еврокомисията е повишаване сигурността на газовите доставки

Европейската комисия е готова да финансира до 50% от стойността на предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", което се очаква да стартира в началото на 2017 г. Това съобщи източник от Европейската комисия пред български журналисти в Брюксел. В Еврокомисията очакват до 8 октомври България да подаде заявление за финансиране на предпроектното проучване на "Балкан", което трябва да докаже, че идеята за изграждането на хъба е пазарна. Очаква се проучването да приключи до края на 2017 г.

Еврокомисията напълно разбира, че за България диверсификацията на енергийните източници е много важна. Това коментира пред журналисти говорителят на комисията за изграждането на Енергийния съюз Якуб Адамович. Целта ни е заедно с българските власти да повишим сигурността на доставките, каза Адамович. Не трябва да допускаме нова газова криза, така че сигурността на доставките на газ трябва структурно да се подобри, допълни говорителят.

Всеки енергиен проект в ЕС трябва да отговаря на европейското законодателство, категоричен е Адамович по повод възобновените планове за строителство на газопровода "Турски поток" и възможността той да бъде продължен към Гърция. Поради това Еврокомисията смята, че трябва да се отдаде предимство на вече планираните проекти, каза говорителят и даде за пример изграждането на интерконекторите с Гърция и Румъния. Според Адамович приоритет на ЕК е и съществуващата енергийна инфраструктура да стане още по-пазарно ориентирана.

До 2020 г. би трябвало да започнат доставките на природен газ за Европа от Каспийския регион по Южния газов коридор през Турция, припомни още Якуб Адамович и добави, че поради това са много важни добрите отношения с Анкара. България би могла да ползва каспийски газ от Южния газов коридор чрез интерконекторите с Гърция и Турция. По връзката с Гърция ще получаваме и втечнен газ от бъдещия регазификационен терминал в Александруполис, към който кабинетът "Борисов" дори прояви интерес да бъде сред неговите инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай