Брюксел: Не се обсъжда спиране на "Южен поток"

Брюксел: Не се обсъжда спиране на "Южен поток" | StandartNews.com

Проектът не нарушава европейската правна рамка, заяви министър Стойнев

Брюксел. Не се обсъжда въпросът за спиране на проекта за газопровода "Южен поток", заяви шефът на генералния директорат на Еврокомисията по енергетиката Доминик Ристори. "В момента това не се обсъжда. Сега от значение е да се възстановят политическите условия за необходимото сътрудничество между ЕС и Русия. Всички преговори продължават", заяви пред руски журналисти генералният директор от Еврокомисията, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му "мнозина днес са дълбоко заинтересовани от рестартиране на отношенията между Европа и Русия на енергийното поле". Доминик Ристори изрази надежда, че към 2015 г. "ще могат да бъдат създадени условия за отстраняване на разногласията около "Южен поток". Проектът "Южен поток" не нарушава европейската правна рамка, заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев в Брюксел, където се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния. На срещата с Гюнтер Йотингер предоставих достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка относно законодателните промени по изграждането на газопровода "Южен поток" в морската част, заяви министър Стойнев. За сухопътната част от газопровода предоставихме протоколите, подписани между БЕХ и "Газпром", като там следваме европейското законодателство, допълни той. "Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България, може би, погрешно е информирала еврокомисар Йотингер за законодателните инициативи в парламента по проекта "Южен поток". Може би тяхното желание е и този проект да бъде спрян, както с лекота спряха проекта "Белене", отбеляза министър Стойнев и подчерта, че това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната ни. В разговора комисар Йотингер е заявил, че Русия и "Газпром" са важен партньор на Европа и че проектът е от голямо значение за доставките на природен газ за Европа.

Министър Стойнев е пояснил пред еврокомисар Йотингер, че законодателните инициативи на депутатите са били гледани на първо четене и още не са приети. Договорихме се през следващите седмици да продължат срещи на техническо ниво, на които да се обсъдят евентуални предложения за второто четене, ако има такива, каза министърът. Драгомир Стойнев е информирал еврокомисаря по енергийните въпроси и за предприетите действия в процедурата по отнемане лицензите на три електроразпределителни дружества. Министърът е подчертал пред еврокомисар Алмуния, че през 2015 г. трудно ще реализираме либерализацията на енергийния пазар при наличието на дългосрочни договори с производители на ток от ВЕИ и с големи централи. Изходът е, че трябва съвместно с Европейската комисия да намерим решение, заяви министърът и поясни, че тя не е била информирана по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай