Божков: Няма да подам оставка

Божков: Няма да подам оставка | StandartNews.com

София. "Няма да подам оставка". Това заяви членът на ДКЕВР Еленко Божков в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

"Въпросът за моята оставка е решен отдавна. Имах разговор по телефона със служебния министър. Той ме попита дали имам намерение да си подам оставката, а аз му казах, че отговорът на въпроса е на сайта на ДКЕВР", каза още той по повод оставката, която му поиска служебният премиер Георги Близнашки.

Божков бе попитан защо вчера членовете на ДКЕВР първо излязоха с официално изявление, че няма да подават оставки, след което обаче председателят на ДКЕВР Боян Боев и неговият заместник се оттеглиха от постовете си. "Това е техен личен избор, оставката е личен акт", бе неговият коментар.

Омерзен съм, призна той и изтъкна, че най-вероятно със своята работа е засегнал нечии чужди интереси, за да поискат оставката му."Аз съм нарушил нечии корпоративни интереси - едно от разпределителните дружества има арбитражно дело срещу България, става въпрос за 1 милиард лева, аз съм един от членовете на ДКЕВР, които събираха доказателства в полза на държавата по това дело. Става въпрос за много пари. Цялата работна програма на проверката на ВЕИ-тата и начинът им на присъединяване през 2012 година съм я направил аз", каза още Божков, цитиран от БГНЕС.

Двете жалби за прекомерна държавна помощ и неправомерна държавна помощ срещу американските централи и ВЕИ-тата, които бяха подадени в ЕК, също може да са причина управляващите да искат оставката му, допълни той.

Няма конфликт на интереси, категоричен бе Божков. "Готов съм и ще сезирам Комисията за конфликт на интереси и ще поискам да се направи проверка дали имам конфликт на интереси или не. Готов съм и на детектора на лъжата да се подложа, ще се установи, че нямам конфликт на интереси", заяви той. "За конфликт на интереси ми говори министър, който е в крещящ конфликт на интереси, има 6 декларации с конфликт на интереси от министри в това правителство, а на мен ми се говори за конфликт на интереси", коментира той.

"Говореше се, че ДКЕВР е виновна за 3 милиарда лева дефицит в НЕК, но 1,5 милиарда лева нямат никакво отношение към ДКЕВР, 800 милиона лева от тях са свързани с "Белене", а 700 милиона лева са за "Цанков камък", останалите пари ние успяхме да разсрочим", каза още Еленко Божков.

Цената на тока може се увеличи в много малки граници. Едно от решенията, които ще се наложи да вземе ДКЕВР за цената на тока ще бъде от началото на октомври,обясни той.

"Единственото, за което съжалявам, е за това, че трябваше да спрем политическото говорене на членовете на служебното правителство, защото това вреди на арбитражното дело срещу България и адвокатите по делото са готови да се откажат. Искахме да изпратим писмо до служебния премиер Георги Близнашки, с което да поискаме той да ограничи министрите си по отношение на говоренето", продължи Божков и добави: "Съжалявам, че няма да мога да завърша проверките на ВЕИ-тата, ако бъда отстранен, което най-вероятно ще се случи в следващите дни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай