Борисов: ЕК застана зад "Балкан"

Борисов: ЕК застана зад "Балкан" | StandartNews.com

Европейската комисия застава зад България в изграждането на газоразпределителния център "Балкан".

"Проектът „Балкан", който ни беше мечта и никой не вярваше, че ще се случи, направихме така, че зад нас да стои ЕК", обяви премиерът Бойко Борисов след среща с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

 „Находищата в Черно море високо се ценят. Най-големите компании дойдоха тук. Това, което ни беше мечта и на шега Томислав Дончев го кръсти „Балкан", никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски и зад България да стои ЕК", заяви министър-председателят, цитиран от Фокус.

По думите му, всичко което се прави, се съгласува, знае и оценява. „То не е насочено срещу Русия. Трябва да е ясно, ако се спазват европейските правила, които трябва да се спазват от всички, всеки  е добре дошъл", заяви той.

Според министър-председателя находищата у нас,  интерконекторът с Гърция и другите места, където в момента се изгражда същото съоръжение, образуват един голям пазар. „Ако една стока минава само в едната посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме с гърци, турци и румънци, македонци и изобщо в целия регион и нашите тръби са достъпни до всеки, които иска да превози газ, това отговаря на третия либерализационен пакет, отговаря на разбирането на Брюксел", каза Бойко Борисов.

По думите му, ЕК застава и с финансиране на интерконекторите с другите държави.

"България, за радост, е оценена като един незаобиколим фактор", каза още Борисов. И допълни: "Това е извода от това, което чух". Премиерът, припомняйки предстоящата днес среща на гръцкия  си колега с Владимир Путин, съобщи, че Алексис Ципрас ще посети на 1 юни България.

Енергетиката е приоритет не само за ЕК и България - изключително съм доволен от нещата, които успяхме да свършим от миналата година насам. Това каза европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов.  „България е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа, затова съм изключително доволен от работата, и нещата които свършихме от миналата година насам", заяви Канете. По думите му, България има потенциал да се превърне в лидер във връзка със създаването на европейски балкански газов хъб и има потенциала да го изгради. 

"Работихме неуморно от миналата година заедно, за да можем да работим по реализирането на междусистемните газови връзки със съседните държави- Сърбия, Гърция и Турция за инфраструктурата, която ще е ключова за Европа и за изграждането на газов хъб в България", каза още Канете и посочи, че хъбът ще даде възможност за различни газови връзки, включително и руски.

"ЕК ще подчертае всички усилия на българското правителство да бъде разработен този европейски газов хъб на територията на България", заяви той и посочи, че ЕК и България работят заедно за създаването на интерконектора с Гърция и по финализирането на този с Румъния.

„Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на законодателството на ЕС. Искаме да предотвратим газови кризи, каквито имаше през 2005 и 2009 година, България е ключова в тази посока. 

„Ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес свързани с енергетиката и искам да подчертая, че по отношение на България нещата вървят ускорено, защото вашата страна е лидер по отношение на сигурността на доставките и също така имате потенциала да станете един от най-важните газови хъбове", заяви Канете.

Европейският комисар каза, че е изключително горд, че България е надежден член на ЕС. "ЕК подкрепя усилията на българското правителство за изработването на газовия хъб на територията на страната", подчерта Канете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай