22:55 ч.

26.08.16

2 мин.

1610

1

0

Бизнесът скочи против рекета на малките ВЕИ

от Белчо Цанев |

Бизнесът скочи против рекета на малките ВЕИ

Ако бъдат възстановени по-високите преференциални цени на електроенергията, която се изкупува от малките ВЕИ централи, ще се увеличи цената на добавката "Задължения към обществото" и крайната цена на тока за всички битови и бизнес потребители. Това алармират в отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Българската минно-геоложка камара (БМГК) и Българската камара на химическата промишленост (БКХП). Документът е изпратен до вицепремиера Томислав Дончев, министрите на енергетиката и екологията, до председателя и членовете на енергийната комисия в НС и до шефа на КЕВР.


Само преди седмица в Брюксел приключи успешно нотификацията на преференциалните цени на ВЕИ производителите, припомнят четирите организации и алармират, че при ново изменение ще започне нова нотификационна процедура. Става въпрос за 327 малки ВЕИ централи, чиито проекти са финансирани по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. от Фонд "Земеделие". Те са получили преференциални цени, които покриват напълно инвестициите им, без да се смята финансирането от Фонд "Земеделие", заедно с гарантирано изкупуване на електроенергията. Така тези ВЕИ са получили двойно субсидиране и прекомерна държавна помощ, категоричен е бизнесът. При това 216 от тези малки ВЕИ (66%) са получили норма на възвръщаемост на инвестицията от 1 до 7 години, посочват БФИЕК, БАМИ, БМГК и БКХП и допълват, че след корекцията на цените им България ще заплати санкция от 5 млн. евро.


От БФИЕК, БАМИ, БМГК и БКХП се обявяват против опита на малките ВЕИ да образуват дело в Конституционния съд за обявяване на параграф 18 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката за противокоституционен и така да върнат старите високи изкупни цени. Защото въпреки намалението тези ВЕИ продължават да получават преференциална цена около 120 лв./Мвтч, посочват в писмото си четирите бизнес организации и настояват да няма злоупотреби при субсидирането чрез добавката "задължения към обществото".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:19 · 27.08.2016
Абсолютно скалъпена реакция, базираща се единствено на чист популизъм и никаква фактология. Писмото е целящо единствено да дискредитира малкия бизнес. 29 МВ на час е производството от малките ВЕИ цялото произв. В БГ е 3000 до 4000 МВ часа. Как точно ще се вдигне цената на тока с малките ВЕИ.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент