Бизнес и синдикати на втори протест

Бизнес и синдикати на втори протест | StandartNews.com

Работодателите искат мораториум за сделки с нови ВЕИ

Социалните партньори чакат оставката на шефа на КЕВР

Нов, по-мощен национален протест през септември готвят четирите работодателски организации и двата синдиката. Те са недоволни от последното решение на КЕВР да вдигне почти двойно таксата "Задължения към обществото", която оскъпява тока за бизнеса между 13,5 и 17,5% от 1 август. Социалните партньори призовават КЕВР да преразгледа това свое решение, така че българските фирми да не плащат най-скъпата добавка в ЕС.

И поискаха отново оставката на шефа на комисията Иван Иванов. От Народното събрание пък работодатели и синдикати очакват още в първите работни дни след лятната ваканция да наложи мораториум за присъединяване на производители на ток от ВЕИ, които продават на преференциални цени. Именно задължителното изкупуване на скъпата зелена енергия, както и другите преференциални производители на ток като американските централи, когенерациите, заводските ТЕЦ-ове са причина за скока на таксата "Задължения към обществото".

"Нека новите производители на ток от ВЕИ да го продават на свободния пазар, така както всички останали фирми се конкурират на свободния пазар", заяви Васил Велев, председател на АИКБ. Работодателските организации настояват още депутатите да отменят последните разпоредби в Закона за енергетиката, с които дадоха преференции за тока, произведен от биомаса. "Те са още по-опасни от фотоволтаиците, защото това е неконтролируемо и многократно по-високо производство на ток", обясни Велев. И определи биомасата като новата голяма далавера в енергетиката.

Друго искане е да се изработи пътна карта за провеждане реформи в енергийния сектор, които за сравнително кратки срокове да спрат кражбите и да въведат пазарни принципи. "Бизнесът не може да приеме двойното увеличение на добавката "Задължение на обществото. Работа на синдикатите е да протестират, но стигнахме дотам и ние да протестираме, защото сме пред изчезване", заяви Кирил Домусчиев, председателят на КРИБ. Домусчиев предупреди, че работодателските организации и синдикатите ще протестират, докато постигнат целите си, а те са: въвеждане на пазарни принципи и правила и премахване на кражбите в енергетиката.

Социалните партньори настояват главният прокурор да се самосезира по доклада на временната анкетна комисия за енергетиката и да разследва сигналите за злоупотреби и незаконни присъединявания. Те ще подадат сигнал и до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании. "Искаме анализ на всички ВЕИ проекти и да се види кои договори са законни и допустими", заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК.

Велев: Заплашват ме от скрит номер

Заплахи по телефона е получил председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Това се е случило в последните дни след активните му изяви срещу вдигането на цената на тока и липсата на реформи в енергетиката. "Получих обаждане от скрит номер, с което непознат глас ме посъветва да спра и че това е за мое добре", заяви Велев за "Стандарт". Той обаче не се е обърнал към полицията за помощ. "Не желая да се шуми около това не защото съм притеснен, за да не притеснят други хора", каза още Велев за "Стандарт".

Премиерът: Сваляхме цената на тока, но нищо не е поевтиняло

Спецзвено от прокурори и агенти на ДАНС ще следи сделките в сектора

По-високите цени на тока няма да доведат до вдигане на цените на основните хранителни продукти. Това коментира премиерът Бойко Борисов от Сливен вчера. Генерала даде да се разбере, че според него тези оплаквания на бизнеса са неоснователни. "Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза Борисов.

По думите му през последните 15-20 години в сектора "Енергетика" са правени куп безобразия, като даде пример с проектите "Белене" и "Цанков камък". Три милиарда и 700 милиона лева са задълженията на държавната НЕК, заяви той и допълни, че от правителството са взели редица мерки за ограничаване на загубите. "Защо не се вдигнаха тези всичките хора, когато взеха един милиард кредит и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? ("Белене" - бел. ред.) Къде бяха тези всичките бизнесмени?", попита Борисов.

"Ще платим тъпотата да правим експеримента Орешарски, ще я платим, ще платиме, че Стойнев е бил министър (Драгомир Стойнев, министър на енергетиката бел. ред. в кабинета "Орешарски")", коментира премиерът. По думите му се работи денонощно, има направен добър ценови модел и поне хората няма да плащат за момента. "Милиарди от оперативните програми влизат в бизнеса... Ще устискаме две-три години, докато не си нормализираме и енергетиката", заключи Борисов.
Премиерът ще се срещне с представители на Българския енергиен холдинг. "Защото пак има място, където може да ни се изплъзват и да лъжат. Това е между ВЕИ и ЕРП-тата. Там няма никакъв контрол. Ще им направя едно звено с прокурори със специалисти и ДАНС, които да следят движението на фактурите, защото там надписват, пишат", каза още Борисов.

Ако вдигат хляба, трябва да е с по-малко от 1 ст.

Иван Иванов, председател на КЕВР

Бизнесът защитава един корпоративен интерес по един брутален начин, безпардонен начин. Според разчети на регулатора хлебопроизводителите например дават 5% от разходите си за електроенергия и поскъпването на хляба заради новите цени трябва да е с под 1 стотинка - 0,76 ст. Не съм чул нито едно смислено възражение от работодателите срещу увеличението на добавката "Задължение към обществото", която се изравнява за битовите с стопанските потребители - 38 лева, вместо досегашните 53 лв. за домакинствата и 19,93 лева за бизнеса. Цената на природния газ е намалена с общо 20%, а при последното повишение цената на тока за бита скочи с 10%, а за промишлеността - с 1%. А КЕВР действа популистки, още преди месец щяхме да обявим, че цената за бита няма да се повишава. В продължение на 2 години бизнесът бе толериран.
(пред БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай