Българските евродепутати защитават в Брюксел ТЕЦ-овете ни

Българските евродепутати защитават в Брюксел ТЕЦ-овете ни | StandartNews.com

Българските депутати в Европейския парламент се обединиха в обща позиция, с която бяха поискани отстъпки за България във връзка с готвените норми за големите горивни инсталации. Под документа подписи са сложили всички представители на страната, с изключение на Николай Бареков.

В позицията си те са посочили, че новите изисквания за ограничаване на емисиите на серен диоксид (до 99%) и живак са непостижими при състава на местните въглища. Призивът е Европейската комисия да вземе предвид спецификата на българските въглища – с високо съдържание на сяра, ниска калоричност и високо пепелно съдържание.

Темата за новите екологични изисквания беше дискутирана в предишните седмици и у нас. Тогава стана ясно, че плановете на ЕК за опазване на околната среда ще засегнат съществено българската енергетика – въглищните централи в Маришкия басейн държат дял от 40% от произвежданата в страната електроенергия.

Инсталациите в България изпълняват действащите в този момент европейски норми на ниво на сероочистка от 96%. Те са в сила от 1 януари 2016 г. В бранша се опасяват, че въвеждането на по-строги норми толкова скоро ще е свързано с цялостна и скъпоструваща реконструкция, а направените разходи – несъръзмерно високи спрямо ползите за околната среда.

В своята обща позиция европейските депутати предупреждават, че новите норми ще затворят над 150 хил. работни места, а „един внезапен срив във въглищната енергетика би предизвикал проблем с непредвидени последствия за България както в социален план, така и от гледна точка на енергийната сигурност на страната и региона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай