Баку ни помага за разширение на Чирен

Баку ни помага за разширение на Чирен | StandartNews.com

Баку. Азербайджан ще участва в разширението на подземното газохранилище "Чирен", стана ясно от съобщение на Министерството на икономиката. Операторът на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" е подписал меморандум с държавната нефтена и газова компания на Азербайджан SOCAR за проучване възможностите за съвместно развитие на проекта за разширение на "Чирен", се казва в съобщението на МИЕ.

Азербайджан за втори път декларира интерес към газохранилището "Чирен", след като направи това и при бившия министър Драгомир Стойнев.

Освен това "Булгаргаз" и SOCAR са подписали писмо за намерение за започване на преговори за по-ранни доставки на природен газ за България по интерконекторната връзка с Гърция, която ще заработи през 2016 г. Ще се обсъдят и възможностите за доставки на природен газ от Азербайджан през Турция, посочват още от МИЕ.

Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор, заяви президентът Росен Плевнелиев на официалната церемония в Баку за старта на строителството на Южния газов коридор. Плевнелиев благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев за подписването на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и SOCAR, предвиждащ доставка на 1 млрд. куб. м годишно от 2019 г. по Южния газов коридор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай