Азербайджан потвърди газовите доставки

В Баку заинтересовани и от изграждането на хъб Балкан

Азербайджан потвърди газовите доставки | StandartNews.com

Азербайджан ще ни доставя 1 милиард куб. метра газ годишно. Енергийният министър Натиг Алиев е потвърдил това на среща с Николай Павлов. Служебният министър е в Баку за  Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. Тя ще се състои на 23 февруари.

В българската делегация са и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества.Изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB, е задължително условие за доставката на договорените количества азерски газ.

Павлов е подчертал, че проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България. В момента тече интензивна работа по подготовката на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че строителството на интерконектора да започне в началото на следващата година  Павлов е уверил, че най-важното е, че проектът е осигурен финансово.

По думите на Николай Павлов след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR в края на миналата година са разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнението на Договора за доставка на природен газ от находището "Шах Дениз 2" между "Булгаргаз" и AGSC.

Министерство на енергетиката, "Булгаргаз" и БЕХ са дали достатъчно гаранции и са убедили партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на страната ни за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове, обясни още енергийният ни министър.

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор", обяви Алиев. Той разкри също, че хъб Балкан е интересен проект, защото оттам Азербайджан може да доставя газ до Румъния. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай