Ако не платим на „Атомстройекспорт", излагаме енергийната система на риск

Ако не платим на „Атомстройекспорт", излагаме енергийната система на риск | StandartNews.com

Ако задълженията на България към руската „Атомстройекспорт", за поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене" не бъдат изплатени, подлагаме на риск цялата енергийна система и сигурност на страната. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV по повод решението на кабинета да приеме проектозакон, според който държавата ще отпусне финансиране на НЕК за покриване на задълженията, наложени от международния арбитраж.

„Съществува риск „Атомстройекспорт" да предяви искане към НЕК тя да бъде обявена в несъстоятелност, в случай, че не платим този наш дълг", посочи тя. „Подобна стъпка ще бъде критична за целия сектор и ще доведе до това, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде в състояние на предсрочна изискуемост по отношение на две облигации. Едната лимитирана през 2013 г., другата през 2016 г.", обясни енергийният министър. „Това ще създаде много сериозен финансов проблем, тъй като НЕК не разполага с такъв ресурс, който да даде възможност да се погасят предсрочно тези облигации, които са малко над 2 млрд. лева", допълни Теменужка Петкова.

По повод двата реактора министърът коментира, че на първия са направени седем инспекции, а за втория има данни, че е произведен, но никой не го е виждал. "Ние сме предявили иск да отидем и да видим на какъв етап е."

Тя посочи, че до края на тази година дължимата сума е 646 млн. евро и в нея се включва главница и лихви.

Има риск, ако не изпълним добросъвестно нашите ангажименти, „Атомстройекспорт" да продаде оборудването, което е произведено, на трета страна и така да плащаме, без да получим нищо. Ние не сме собственици на това оборудване, докато не го платим.

„Ако „Атомстройекспорт" продаде оборудването на цена, която е доста под тази, която очакваме и би покрила съществена част от това наше задължение, то тогава съществува риск да минимизираме част от дълга, но огромната част от дълга да остане, като в резултат на това няма да имаме шанс да получим някакъв актив", обясни тя. „Плащайки дълга ще придобием тези активи, заедно с площадката на АЕЦ „Белене", допълни тя

Петкова е категорична, че с плащането на дължимото ще се направи крачка към финализиране на сагата с Втора атомна. По думите й има интерес към проекта и затова се бърза с придобиването на активите, за да започне процедура и заинтересованите инвеститори да се явят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай